Případů covidu-19 v Pardubickém kraji opět mírně přibylo

1. červenec 2021 08:45

Pokles počtu nových případů covidu-19 se v Pardubickém kraji zastavil. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. V mezitýdenním srovnání dokonce minulý týden případů mírně přibylo.

Při srovnání předchozích dvou týdnů zjistíme, že zhruba do poloviny června počet nově odhalených případů covidu-19 klesal. Protože v týdnu od 14. do 20. června přibylo v Pardubickém kraji 26 případů. O týden později - tedy mezi 21. a 27. červnem přibylo 31 nových případů koronaviru. Je tak možné mluvit o mírném nárůstu, pořád to jsou jen jednotky případů. Aktuální týdenní přírůstky jsou také nesrovnatelné s těmi únorovými nebo březnovými, kdy týdně přibývaly tisíce nových nákaz.

Čtěte také

Očkování v Pardubickém kraji postupuje stejným tempem zhruba už třetí týden za sebou. Podle údajů ministerstva zdravotnictví průměrně v našem kraji zdravotníci vyočkují přibližně 5 200 dávek každý všední den. Víkendy bývají výrazně slabší, ale ve všední dny je to tempo už několik týdnů podobné. V celorepublikovém srovnání je Pardubický kraj stále třetí od konce - co se týká počtu aplikovaných dávek - nicméně nijak výrazně nezaostáváme za jinými podobně velkými kraji.

Minimálně první dávku některé z vakcín už dostalo 214 tisíc lidí, což je přibližně 45 procent všech obyvatel kraje. Z těchto už má přes 140 tisíc lidí očkování ukončené. Pokud jde o čekací lhůty, aktuálně nejdelší jsou fronty v Litomyšlské nemocnici, kde je čekací doba přes dva týdny. Nejkratší je naopak v Králíkách a Lanškrouně. V průměru ale ve většině očkovacích center lidé termín čekají mezi jedním a dvěma týdny.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související