Příprava na topení: Kdy zvládneme spalinové cesty vyčistit sami a kdy je potřeba kominík?

2. září 2021

Podle platného předpisu si můžete spalinové cesty včetně komína čistit sami. Pokud to fyzicky zvládneme. Ale jednou ročně si musíte objednat na kontrolu a čistění spalinové cesty kominíka. Bez jeho zprávy, Vám v případě požáru, neproplatí pojišťovny způsobenou škodu.

V železářství si můžete koupit štětku a kouli. Koule je pořád stejná, ale záleží, jakou si k ní koupíte „mašinku“, kterou si nastavíte podle vnitřního průměru komína. Techniku čistění si musíte osvojit. Začíná se od komína, do kterého mašinku s koulí pomalu pouštíte. Musíte si hlídat, aby tlak vzduchu šel stále nahoru, aby se neotočil tah,“ vysvětluje kominík Zdeněk Řáha.

Saze se pak pomalu snesou do vybíracího otvoru komína. Pomalu pustit, vytáhnout, pomalu pustit, vytáhnout a raději několikrát. Ve vybíracím otvoru komína saze vyberete. Pokud budete „akční“, můžete mít saze i v místnosti, kde máte kamna. Pokud komín čistíte poprvé, doporučují se koupit tzv. záslepky, odstranit kouřovod, průduch do komína jimi zaslepit a dobře utěsnit. 

Komín kontrolujte zrcátkem

Dobře vyčistěný, nebo naopak zadehtovaný, komín poznáte i jako laici. Může pomoci i zrcátko. Dehet, ten je cítit, a když se dotknete rukou vnitřní strany komína, nebudete mít na ruce saze, ale jakousi mazlavou věc.

Potom začneme čistěním kouřovodů. Kouřovody – roury můžeme rozebrat a vyčistit venku, pokud na to máme venkovní prostory. Některé kouřovody ale nejsou demontovatelné, proto se čistí kontrolním nebo čisticím otvorem – štětkou. V tomto případě saze z vyčistěného komína vybírejte až po čistění kouřovodu, protože jinak byste si přidělali zbytečnou práci.

Některé staré domy mají kouřovody od kamen i zděné a tady je riziko, že do komínu upadne kousek cihly a štětka do komínu neprojde. Pak je nutné zavolat kominíka. Sami cihlu neodstraníte. Kominík navíc posoudí, zda je kouřovod v pořádku. Pak jsou dvě možnosti – místo, kde je překážka, vybourat, opravit a vyzdít. Nebo do zděného kouřovodu vložit železnou rouru,“ upozorňuje na možnosti kominík.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio