Připravte si kuře s křupavými s bramboráčky. Je to zázrak na talíři doslova téměř „z ničeho“

Bramboráky jsou zázrak doslova z ničeho. Stačí vám prosté struhadlo, trocha cviku a budete za hvězdu. Všichni budou mít boule za ušima. Bramborák nebo také cmunda je tradiční pokrm většiny slovanských a germánských národů a Maďarů. Připravuje se smažením na tuku tenké vrstvy těsta z jemně nastrouhaných syrových brambor, mouky, vajec, česneku, soli a majoránky, případně mléka a dalšího koření.

A vzpomeňme také Krkonošské sejkory!

Krajový druh bramboráku, který je velmi oblíbený na různých krkonošských slavnostech a jarmarcích, které se pečou přímo na plotně. V minulosti byly velmi častým pokrmem i u chudších vrstev, protože obsahují suroviny, které byly k dostání téměř v každé domácnosti.

My si dnes tuto úžasnou českou klasiku ještě trošku vylepšíme a uděláme si bramboráčky s kuřetem.

Suroviny:
kuřecí prsa, 500 g žampiónů, 1 cibule, 2 pórky, 1 červená kapie, solamyl, olej, sůl, 150 g anglické slaniny, 200 g sýra eidam, bramborákové těsto, petržel a rajče na ozdobení

Postup:
Kuřecí maso nakrájíme na drobné kousky, smícháme se solí a solamylem a na opečeme na oleji.
Přidáme žampióny, orestujeme, zasypeme drobně pokrájenou cibulí, pórkem, kapií a podusíme.
Z bramborákového těsta vyrobíme malé bramboráčky. Bramboráčky dáme do zapékací misky (vždy na jednu porci tři kolečka), posypeme masem, přikryjeme plátkem slaniny, zasypeme sýrem a krátce zapečeme v troubě.
Podáváme zdobené petrželkou a rajčaty.

V Německu je rozšířena i sladká varianta bramboráku (Kartoffelpuffer): těsto se připravuje bez česneku a zmíněných koření, bramborák se potírá sladkým jablečným protlakem. Také v Polsku se bramborák (Placek ziemniaczany) jí i na sladko, jen posypaný cukrem, případně politý smetanou. Na Valašsku se připravuje jen ze strouhaných syrových brambor a mouky, za tepla se potře máslem a pocukruje.

Přejeme dobrou chuť!

Houbový bramborák Josefa Poláška na talíři
autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.