Přišla opravdová zima. Podívejte se, kam se dá jet na lyže

21. leden 2022 08:10

O nadcházejícím víkendu bychom si podle předpovědí meteorologů měli užít pořádnou zimu. Včetně mrazu a sněžení. Zároveň se blíží pololetní a také jarní prázdniny. Jaké jsou v Pardubickém kraji možnosti lyžování?

Podle informací Českého rozhlasu sezónu už zahájili všude. Lyžuje se například i na Pekláku v České Třebové, kde otevírali před týdnem. Minimálně jeden svah je pro sportovce otevřený také v nedalekém Přívratu, ale lyžuje se také v Hluboké u Trhové Kamenice, Hlinsku, Poličce, na Větrném Vrchu, Českých Petrovicích a samozřejmě i ve dvou horských resortech v regionu, a to v Dolní Moravě a na Bukové Hoře.

Kam na běžky?

Pokud jde o běžecké stopy, bude záležet, co udělá v následujících dnech počasí. Když nasněží, mohly by být upravené okruhy třeba kolem Sečské přehrady nebo v okolí Dolní Moravy. Tam samozřejmě některé trasy rolbou protažené jsou, ale bývá to spíš ve vyšších partiích.

Navíc podle webu běžkyDM, který provozuje obec, byla například Jesenická magistrála nebo okruh Zbojnická naposledy upravená na konci prosince. Menší okruhy jsou kvůli nedostatku sněhu nesjízdné. Jet na běžky se ale dá třeba i do okolí Nového Města na Moravě, tam jsou také desítky kilometrů upravených tras.

Jarní prázdniny

Pro Pardubický kraj letos jarní prázdniny vycházejí na období od 28. února do 6. března, a pokud někdo shání ubytování na horách, tak by si měl pospíšit, protože kapacity se rychle plní a leckde už jsou vyčerpané.

Samozřejmě nevíme, jestli nějaká a případně jaká protiepidemická nařízení budou platit za víc než měsíc. Zatím ale dál platí, že na sjezdovky i do ubytování mohou pouze lidé s očkováním proti covidu, případně s potvrzením o prodělání nemoci.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související