Přívalové deště a velké kroupy. Meteorologové varují před extrémně silnými bouřkami v Pardubickém kraji

8. červenec 2021 14:00

Část republiky od jihu Čech přes Vysočinu a východní Čechy mohou během čtvrtečního odpoledne a večera ojediněle zasáhnout extrémně silné bouřky s přívalovými srážkami kolem 60 milimetrů, nárazy větru o rychlosti 100 kilometrů za hodinu a velkými kroupami, uvedli v aktuální výstraze meteorologové.

Výstraha před extrémně silnými bouřkami platí od 15:00 do půlnoci pro Pardubický kraj a Kraj Vysočina a pro některé regiony Jihočeského a Královéhradeckého kraje. Výstraha před velmi silnými nebo silnými bouřkami vyprší v pátek v šest ráno.

„Ve čtvrteční odpoledne a večer a v noci na pátek se na většině našeho území od jihozápadu vyskytnou přeháňky nebo bouřky, které budou místy silné až velmi silné s přívalovými srážkami kolem 60 milimetrů, kroupami i větších rozměrů a nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině. V jižních a východních Čechách a na Vysočině navíc nelze během dnešního odpoledne a večera vyloučit ani ojedinělý výskyt extrémně silných bouřek s velkými kroupami a nárazy větru kolem 100 kilometrů za hodinu,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Během noci by měla bouřková činnost slábnout. Povodňová pohotovost, kdy se voda v řekách může vylévat z břehů do okolní krajiny, začne od 15:00 platit pro Prahu, Jihočeský, Plzeňský, Pardubický kraj a Kraj Vysočina stejně jako pro část Středočeského a Královéhradeckého kraje. V pátek ráno tyto regiony přejdou až do odvolání na nižší stupeň čili povodňovou bdělost.

autor: ere | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související