Pro krásu se nemusí trpět. Jde to i pomocí světla a blesků

15. listopad 2017

Laserová medicína není všemocná, ale umí vyřešit dermatologické vady na kráse, vyhladit pooperační jizvy, i odstranit chrápání. Zákroky mohou podstoupit jak dospělí, tak i děti. Dokonce i čeští muži si už do center cestu našli, ale třeba za německými stále zaostávají, v této zemi je to až 40 procent návštěvnosti.

Na kliniky estetické medicíny už nechodí jen ženy. „Často se tady setkáváme i s muži, kteří si všímají nedostatků na své kůži a chtějí je vyřešit moderní metodou. Nejvíce jim vadí červené žilky na nose. Velice oblíbené jsou výplně kyselinou hyaluronovu. Umíme odstranit i různé bradavice, pigmentové skvrny, nežádoucí výstupky a chloupky na pleti, dokonce i chrápání,“ směje se lékařka Drahomíra Kotlářová z L-centra v Pardubicích.

Modré světlo

Mezi nejmodernější přístroj, který usnadňuje práci lékařů a je jedním z nejpřesnějších, patří modrý laser. „S kůží pracuje velice šetrně, to znamená, že ji tepelně nepoškodí. Při odstraňování výrůstků a pigmentací nedochází k žádnému krvácení. Při zákroku pouští tři vlnové délky, z nichž jedna je invazivní (řezací), další dvě pomáhají specialistům k co nejefektivnějšímu výkonu a přesnosti. Ve fázi hojení nedochází k žádným komplikacím. S ničím takovým jsem se ještě za svoji 17letou praxi nesetkala,“ pochvaluje si lékařka.

Biostimulační laser

Velkou pomocí při fyzioterapeutických problémech je přístroj, který pracuje o čtyřech vlnových délkách. Díky spoustě programů sám dokáže najít poškozenou oblast na těle, určit diagnózu a vypočítat přesný postup léčby, zákroku.

„Je také vhodný pro klienty, kteří mají akné. Umí působit nejen hojivě, ale i antibakteriálně, protože zárodky a bakterie ničí až do hloubky. Také je velkým pomocníkem při pooperačních zánětlivých komplikacích,“ dodává lékařka.

Odpaření pokožky

Mnoho žen hlavně po čtyřicítce řeší povislá oční víčka, která už nemusejí být jejich noční můrou. Stačí zajít na zákrok pomocí plazmového generátoru. Ve většině případů jde pouze o jednu proceduru, která se už nemusí víckrát opakovat. „Do přístroje se zasunou koncovky a nabijí na pracovní hodnotu. Lékař pak s nimi odpařuje pokožku, které se vůbec nedotýkají. Volný, asi třímilimetrový prostor se zionizuje a v tu chvíli zde začnou vznikat malé blesky,“ popisuje Kotlářová. Po odpaření kůže se horní i dolní víčka vracejí do původního stavu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.