Proběhl 18. ročník festivalu Ha Makom

20. srpen 2018

V Holešově vyvrcholil osmnáctý ročník festivalu Ha Makom, který prostřednictvím programu složeného z přednášek, koncertů i výletů připomíná místní židovskou historii. Letos se organizátoři zaměřili především na kulatá výročí, související s naším a izraelským státem.

V rámci pořadu jsme zavítali také do Krnova, kde stojí novorománská synagoga z 19. století. Ta sice zvenku vypadá trochu jako křesťanský kostel, uvnitř ale návštěvníky čekají interiéry v maurském stylu, inspirované stavbami sefarských židů.

Své 95. narozeniny by druhého srpna letošního roku oslavil Šimon Peres, jeden ze zakladatelů státu Izrael. Svůj život zasvětil službě novému státu – stanul v čele několika ministerstev, stal se ministerským předsedou, a nakonec i prezidentem země.

V německém Bonnu se protestovalo na podporu hostujícího izraelského profesora, kterého nedávno napadl místní občan pákistánského původu. Účastníci protestu se shromáždili s tradiční židovskou pokrývkou na hlavě a heslem „Židovský život je v Německu vítán.“

Mezinárodní judaistická federace zrušila své prestižní soutěže v Tunisku a Spojených arabských emirátech. Učinila tak kvůli očekávané diskriminaci izraelských sportovců, ke které došlo při několika předchozích akcích v arabských zemích.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio