Proč dal Hospodin Mojžíšovi Tóru na Sinaji

8. červen 2008

Příběhy z Tóry, biblických Pěti knih Mojžíšových, se v řadě ustanovení promítly do každodenního života věřících Židů. Tóra však netvoří jen základ judaismu. Ti, kdo milují její naučení, je také vždy komentovali. Výsledkem tohoto snažení jsou nábožensko-právní spisy, ale také literatura nejrůznějších žánrů. Na základě úvah o Tóře tak vznikly bajky, přísloví, podobenství, legendární příběhy.

Dnes večer začíná dvoudenní Svátek týdnů Šavuot, oslava darování Tóry na hoře Sinaj. Při této příležitosti si jedno z židovských legendárních vyprávění přečteme. Vychází ze starověkých midrašů, které literárně zpracoval Leo Pavlát v knize "Osm světel". Následující úryvek byl vybrán z delšího textu.

Ještě dřív, než Bůh stvořil svět, stvořil Tóru, knihu svých zákonů. Zapsal do ní všechnu svou moudrost, aby si z ní lidé vzali poučení a věděli, co je dobré, a co ne. Bůh rozhodl, že Tóru předá Židům na vysoké hoře. Jakmile se ta novina mezi horami roznesla, shromáždily se na jedno místo a každá si přála, aby Bůh vyvolil právě ji. Zvláště dvě hory, Tavor a Karmel, usilovaly o Boží přízeň.

Tavor všechny ostatní hory odháněl. "Jděte pryč," volal. "Mě jedinou nezaplavila potopa! Bůh mě má nejraději, a proto Židé dostanou Tóru na mně!"

Gustav Doré: Mojžíš s deskami Desatera

Karmel namítal: "Skutečně svatá hora jsem já. V mých jeskyních jednou bude bydlet prorok Eliáš, který ohlásí příchod Mesiáše."

Křik hor se rozléhal na všechny strany. Jenom jedna hora, Sinaj, před Boha nepředstoupila a nevychvalovala své přednosti. Stála pokorně uprostřed pouště jako by se jí spor netýkal.

"Proč jsi ke mně nepřišla jako ostatní hory?" ptal se Bůh Sinaje.

"Jsem příliš obyčejná hora," odpověděla Sinaj. "Jak by tvá Tóra mohla být spojována s mým jménem?"

"Naopak," řekl Bůh. "Jsi jediná hora, která si Tóru zaslouží. Stojíš v poušti, na místě bez pána, které nepatří žádnému národu. Na tobě dám Mojžíšovi Tóru, aby ani Židé jednou neříkali, že jsem své svaté učení stvořil jen pro ně."

autor: Leo Pavlát
Spustit audio