Proč jet do Turnova, další země odsuzují bojkot Izraele a Peter Demetz slaví 100. narozeniny

23. říjen 2022

Je čas navštívit Turnov. Bojkotovat Izrael je těžší než dřív. A 100 let se 21. října dožil významný literární historik Peter Demetz.

Židovský Turnov má bohatou minulost

Trutnov nebo Turnov? Tato dvě města v podhůří Krkonoš se leckomu asi pletou. My vás dnes chceme pozvat na návštěvu Turnova. Židovská přítomnost v Turnově je totiž v Čechách jedna z nejstarších a taky nejzajímavějších. Nejen, že tu kdysi stály čtyři synagogy, ale za služby vykonané pro Albrechta z Valdštejna zde byl jeho židovský finanční správce dokonce povýšen do šlechtického stavu. Do poslední synagogy, která v Turnově dodnes stojí, zavítala s mikrofonem Kateřina Havránková.

Co po válce v Turnově ze slavné židovské minulosti zbylo? Jak se podařilo 300 let starou synagogu opravit? Jaký je nejstarší záznam o přítomnosti Židů v Turnově? A jak se Židé zapojili do života na dvoře Albrechta z Valdštejna? Poslechněte si rozhovor Kateřiny Havránkové s Miroslavem Hlouškem z Informačního centra v Turnově.

Přibývá zemí, které zakazují bojkoty Izraele

Je antiizraelismus totéž co antisemitismus? Že spolu tyto dva fenomény úzce souvisejí, si začíná v posledních letech uvědomovat stále více zemí a institucí po celém světě. A přestávají podporovat hnutí BDS, které usiluje o bojkot Izraele ve všech odvětvích.

Jaké je pozadí vzniku hnutí BDS? Co vše bojkotuje?:Jaký přelomový verdikt vynesl nedávno španělský Nejvyšší soud? A jak se k BDS staví další země? Poslechněte si Gitu Zbavitelovou.

Literární historik Petr Demetz se dožívá 100 let

V pátek 21. října se dožil 100 let milovník Franze Kafky a prvorepublikových „bijásků“ Peter Demetz. Tento germanista, překladatel a jeden z nejvýznamnějších současných literárních historiků se narodil v Praze. Období šoa strávil jako míšenec nucenými pracemi v Německu. Po komunistickém převratu odešel nejprve do Německa, kde pracoval mimo jiné jako první kulturní redaktor Svobodné Evropy, a potom do Spojených států, kde se stal profesorem na Yaleově univerzitě.

O Demetzově životě jsme v Šalomu hovořili s jeho pražským bratrancem, historikem a novinářem Petrem Brodem. Ten se ale narodil se až po Demetzově odchodu do exilu. Kdy se setkali poprvé? Jaké jsou dnes Demetzovy vazby na Česko, kromě toho, že se tu narodil? A co z Demetzova díla považuje Petr Brod za nejdůležitější?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Noemi Fingerlandová.

autoři: Noemi Fingerlandová , Leo Pavlát , Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání
Spustit audio