Proč nezabírají antibiotika? Důvodem jsou odolné bakterie nebo časté užívání

3. prosinec 2019

Užívání antibiotik stoupá na celém světě. Česká republika se drží přibližně uprostřed. Severské státy jsou na tom daleko lépe, naopak jižní státy o mnoho hůř.

Už 2500 let př. n. l. používali v Číně k léčbě infekcí obklady z plesnivého sójového mléka. Stopy antibiotik (tetracyklin z piva) byly nalezeny také v 1600 let starých kosterních pozůstatků Egypťanů a Núbijců.

„Jak jde čas, tak se zvyšuje i počet multirezistentních bakterií, které jsou čím dál více odolnější. V důsledku toho hrozí, že antibiotika v budoucnu nebudou účinná. I přesto, že hledáme nová, je to obtížné,“ vysvětluje primářka Eva Zálabská z klinické mikrobiologie PKN. Podle odhadů zdravotníků je až 70 procent bakterií, které mohou způsobit infekce, odolných vůči antibiotikům.

Proč antibiotika nezabírají?

Velkým problémem je zbytečné používání antibiotik u virových infekcí a hlavně nadměrné používání antibiotik se zbytečně širokým spektrem. „Nadměrným a často nesprávným užíváním antibiotik si vybíjíme přirozenou mikroflóru.“

Je tedy třeba, aby se nejen laici stále vzdělávali a informovali, ale evidentně i lékaři, kteří v diagnostice a předepsání léků často chybují. Proto Nemocnice Pardubického kraje pravidelně připravuje sérii vzdělávacích akcí pro své lékaře.

Jen důkladné vyšetření ukáže, jestli je nutné brát antibiotika

„Při předepisování antibiotik by si lékaři měli za svým rozhodnutím stát a být si jistí. Musí tedy provést všechna základní vyšetření, která povedou k tomu, že antibiotika nakonec pacientovi nasadí. Když to bude například angína, je třeba udělat výtěr z krku a prokázat přítomnost streptokoka. Dále by měl lékař provést test CRP na přítomnost virů nebo bakterií. Směrodatný je i krevní obraz,“ popisuje jak důležité je vyšetření, než začneme léky užívat, primářka Eva Zálabská.

Proč některá antibiotika v cizích státech nezabírají a musíte si je nechat předepsat od tamních lékařů?  Poslechněte si ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související