Prof. MUDr. Jiří Beran: „Během proti covidu-19. Výrazná část naší populace si odvykla sportovat“

29. září 2020

V naší radiooporadně vysvětluje profesor Beran, jak posílit imunitní systém a očkování na nadcházející chřipkovou sezónu.

Mluví se o druhé koronavirové vlně, čísla pozitivně testovaných lidí na covid-19 jsou vysoká a podle různých prognóz budou dál stoupat. Na druhou stranu onemocnění už údajně nemá tak dramatický průběh. 

Vedou se bouřlivé diskuse o rouškách a dalších opatřeních. Mnoho pozitivních lidí nemá žádné obtíže, laboratoře mají práce nad hlavu. Jaký je racionální pohled na současnou situaci?

Sportování podporuje imunitu

Nejúčinnější obranou proti viru je odolnost či imunita. Odolnému organismu se virus hůř dostává pod kůži.

Tělo má přirozené buňky a těm se říká nature killers (NK), přirození zabíječi. To jsou buňky, které mají funkci policistů v těle. A ony, když cestují po těle, vidí, že nějaká buňka je napadena virem, tak k buňce přijdou, navrtají do ní dírku, pustí do ní enzym a zničí jak buňku, tak virus uvnitř, což je nejoptimálnější.

Čtěte také

Když virus přijde do těla, tak se začne množit v buňce. Buňka dá na svůj povrch kousíček toho viru, aby ukázala, že je napadena. A v tu chvíli k ní přijde tato NK buňka, čili to je přirozená imunita, první a naprosto zásadní linie obrany proti viru.

V dýchacích cestách máme na buňkách sliznic, ve kterých se chce pomnožit virus, vrstvičku hlenu, která je zásadní pro ochranu před vniknutím viru. Hlen se výrazně ztlušťuje, pokud měníme například teplotu na sliznici saunováním, pokud pobýváme u moře a slaný vzduch dráždí k další produkci hlenu, nebo prostě když běháme třeba několik desítek kilometrů týdně.

Otužování totiž nesouvisí tolik s tím, kolik máme bílých krvinek, ale hlavně s tím, jak silný hlen přirozené ochrany těla máme na povrchu sliznic k dispozici. Výrazná část naší populace si téměř odvykla sportovat a i toto je částečně důvodem, proč vznikají u tolika osob respirační onemocnění a proč se tak snadno šíří.

Moře nemáme, abychom k němu chodili každé ráno inhalovat slaný vzduch, ale běhat rozhodně můžeme.
Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc.

Musím souhlasit s postupem ministerstva zdravotnictví na počátku epidemie koronaviru v zemi a s opatřeními, které navrhoval pan profesor Prymula. Bylo totiž nutné vytvořit novou startovací čáru pro dohledávání kontaktů.

Obecně se to dělá tak, že se uzavřou aktivity osob na dobu maximální inkubační doby - tehdy to bylo až čtrnáct dní. Poté je vhodné opatření uvolňovat, diagnostikovat nové nemocné a trasovat jejich kontakty. Dle mého názoru se to mělo dělat rychleji a měli jsme se co nejdříve přiblížit běžnému režimu před začátkem epidemie a měli jsme co nejdříve začít sportovat.

Co je karanténa a co izolace?

Karanténou se míní časový interval domácí izolace osoby, o které nevíme, zda je infikovaná a která byla v kontaktu s nemocným.

Hradubický běh navzdory koronaviru proběhne (ilustrační foto)

Domácí izolace nemocných nebo infikovaných a případná léčba se provádí jen u pozitivně testované osoby a u většiny trvá deset až čtrnáct dní.

Sportovci jsou proti virům odolnější

Sportovci jsou ve většině případů mladí a zdraví s dobře fungujícím a reagujícím imunitním systémem, ochrannými hlenovými bariérami v dýchacích cestách a případné onemocnění COVID-19 by u nich mělo probíhat velmi mírně nebo bezpříznakově.

Čtěte také

Podívejte se, nemusíte hned běhat maraton. Stačí chodit pět až šest tisíc kroků denně. To vám pohodlně změří chytrý telefon. Sportovní aktivity totiž vedou k lepšímu prokrvení organismu a k tomu, že se prohlubuje dýchání. S prohloubeným dýcháním se nám bude zlepšovat kvalita hlenu v dýchacích cestách a respirační trakt bude vysoce odolný proti viru SARS-CoV-2.

Imunitní systém je hlavním nástrojem ochrany před infekcí a přirozenou cestou, fyzickou námahou a proděláváním infekcí, jej posilujeme. Aby byl imunitní systém konkrétní osoby na infekci dostatečně připraven, je dobré, aby tato osoba sportovala.

Jen trénovaný organismus vystavovaný opakované zátěži má nakonec dostatek buněk a působků pro likvidaci infekcí. A proto sportujme a méně se bojme infekcí.

Celou radioporadnu s Prof. MUDr. Jiřím Beranem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související