Projekt Schopné děti podporuje děti z osad v cestě za lepším životem

30. prosinec 2017

Firmy na Slovensku v současné době zápasí s nedostatkem pracovních sil a tak je dováží ze zahraničí. Přitom na 100 tisíc slovenských Romů nemá práci. Své o tom ví i dvaadvacetiletý Lukáš Dunka, který žije v osadě na východě Slovenska:

Mnoho lidí z majority si myslí, že lidé z osad nic nedělají a ani dělat nechtějí. Lukáš Dunka je příkladem toho, že předsudky se často nemusí shodovat s realitou. Mladík z osady Podsadek při Starej Ľubovni má přitom samé negativní zkušenosti při hledání práce:

„Jakmile volám do nějaké agentury a řeknu, že jsem z Podsadku, okamžitě mě odmítnou a zavěsí.“

Mladík se vyučil krejčím. Už teď šije oblečení a jiné praktické věci pro celou osadu. Čas nejraději tráví za šicím strojem. Oblečení dokáže ušít i z použitých a darovaných věcí. Na šicí stroj mu peníze darovali lidé prostřednictvím výzvy Ľudia Ľuďom. Lukáš si stroj objednal přes internet za více jak 100 Eur. Všechny další pomůcky potřebné ke svému řemeslu si dokoupil sám.

„Mým snem je stát se návrhářem. Rád bych se někam posunul a založil si svou vlastní firmu. Abych měl nějaké finance a mohl zaměstnávat další Romy.“

Šití oblečení je Lukášovou vášní. Začal s ním v 15 letech. Oblečení přitom nejen šije, ale i opravuje. Pod jeho rukama vznikají i ubrusy, hračky, bačkory a ušít umí i společenské šaty. Když místní něco potřebují, obracejí se hlavně na něho. Stihl i zorganizovat svou první módní přehlídku. Lukáš pomáhá i ostatním mladým lidem, kteří by se chtěli přiučit krejčovskému řemeslu.

„Tady v osadě nikdo neumí tak šít, jenom on. Většinou šije na svatby, ale i při jiných příležitostech.“

„Je pro nás mladé vzorem. Dokáže nás podpořit a vždy nám pomáhá, když něco potřebujeme. Ušil mi kalhoty.“

Mladý Rom pracuje jako lokální asistent v komunitním centru ve Starej Ľubovni - Podsadek, kde vede kroužek Šikovní krejčí. Sám apeluje na sociálně znevýhodněné lidi, aby si uvědomili, že poctivá práce dokáže přinést užitek i povzbudit je do dobrého života. Na syna je hrdá i matka, Eva Dunková:

„Kdyby žil můj manžel, měl by z něj radost i on! Jsem pyšná máma!“

Projekt Schopné děti

Dvaadvacetiletý krejčí má podporu nejen v komunitním centru, ale i u online mentora Petera Dubece, který drží nad Lukášem ochrannou ruku a snaží se mu pomáhat. Cílem projektu online mentoringu Schopné děti je vytvořit romským dětem z osad lepší budoucnost a dát jim šanci, aby si splnily svoje sny. Pokračuje Peter Dubec:

Oficiální stránky projektu Schopné děti

„Důležité je, aby zjistily, že se můžou prosadit. A abychom my viděli, že to dokáží. V tom momentě si začneme pomáhat, ztratí se bariéry, nebudeme na sebe koukat z patra.“

Příběh romského krejčího může být podle představitelů projektu Schopné děti inspirací i pro mnoho dalších Romů. Jak sami tvrdí, sami jsou překvapeni, čeho všeho jsou děti z osad schopné, když se jim někdo věnuje a když dostanou příležitost realizovat se. Pokračují koordinátoři projektu Dávid Korčkovský a zakladatel projektu online mentoringu Schopné děti Peter Gomolák:

„Mentorský projekt funguje v našich třech komunitních centrech – ve Veľkej Ide, v Rankovicích a v Podsadku. Podstatou je to, že jeden mentor, zpravidla nerom, má dva chráněnce ve věku od osmi do osmnácti let a věnuje se jim.“

„Mentorem jsem už jedenáct let a vidím ty obrovské posuny v mladých lidech. Pokud jim opravdu obětujete část svého času, dějí se obrovské zázraky. Není to projekt založený na finanční podpoře, ale jde nám hlavně o dobro dětí.“

autor: mst
Spustit audio