Proměna atletického stadionu na Dukle začala, nejdříve nový tartan

6. červenec 2016

Moderní multifunkční sportoviště na pardubické Dukle možná navrhne některý z evropských architektů. Radnice totiž vyhlásila mezinárodní soutěž, je to poprvé v historii, kdy Pardubice zkoušejí získat ke spolupráci významné architekty z celé Evropy.

Plán je ambiciozní: postavit jedno z nejvýznamnějších sportovišť 21. století v České republice.

Jenže to bude běh na dlouhou trať, takže zatím aspoň na té krátké trati na stadionu nechá teď město vyměnit tartan.

Čtěte také

Stadion funguje od roku 1959, tehdy to byla Rudá hvězda, po revoluci ale nemělo ministerstvo vnitra jako majitel peníze na to ho udržovat v chodu, přesto trvalo 11 let, než se radnici podařilo získat ho do svého vlastnictví.

To se povedlo v roce 2003, tehdy také město dalo 30 milionů na novou tartanovou dráhu. Jenže ta je dnes opět ve špatném stavu, budovy chátrají, atleti nemají pořádné zázemí a jednorázové opravy už nestačí.

Nový tartan bez čekání

Teď sice začala výměna tartanu, radnice na to uvolnila z rozpočtu pět milionů korun, ale to je jen kapka v moři a neřeší celkový stav. Proto vznikl záměr postupně vybudovat multifunkční sportoviště s evropskými parametry.

K dispozici je 85 tisíc metrů čtverečných plochy, na kterých by měla být krytá atletická hala, multifunkční sportovní haly pro míčové sporty s kapacitou dva a půl tisíce diváků, tělocvičny pro gymnastiku a úpolové sporty, dále venkovní hřiště a restaurace, sklady, ubytovací část a prostor pro regeneraci sportovců jako masérny nebo sauna. To ale není možné postavit hned, město předpokládá, že sportoviště bude formou skládačky stavět postupně, třeba i víc než 15 roků.

Mezinárodní výběrová soutěž je vyhlášená

Podmínky soutěže si už vyzvedly desítky zájemců, město ale zatím nesmí zveřejnit žádné podrobnosti. Zájemci absolvují dvě výběrová kola a vítěze se dozvíme na konci října tohoto roku. Na projekt je město ochotné dát až 12 milionů korun a odhadovaná cena stavby první etapy - atletické haly - je 200 až 250 milionů korun. Tam ale už bude potřeba sehnat nějaké dotace.

autor: ba
Spustit audio