Prostor mezi Novou scénou a historickou budovou Národního divadla v Praze nese jméno Václava Havla

18. březen 2019
Česko – země neznámá

Prostranství mezi historickou a novou budovou Národního divadla v Praze, tak zvanou piazzettu, navrhl architekt Karel Prager jako součást projektu výstavby Nové scény. Od 4. října 2016 nese prostor jméno prvního českého prezidenta Václava Havla. Náměstí oživuje instalace sochaře Kurta Gebauera v podobě 160 centimetrů velkého červeného srdce. Na piazzettě se konají koncerty, festivaly, hraje se divadlo.

Na náměstíčku stojí také socha Znovuzrození od Josefa Malejovského, kterou mladí umělci různě vylepšují, oblékají do šatů, paruk a podobně.

V roce nedožitých 80. narozenin prvního českého prezidenta, schválilo 27. září 2016 pražské zastupitelstvo přejmenování prostranství na náměstí Václava Havla. Ke slavnostnímu umístění tabulky došlo den před jeho narozeninami, 4. října 2016, za přítomnosti vdovy Dagmar Havlové, ministra kultury Daniela Hermana, pražské primátorky Adriany Krnáčové, herečky Vlasty Chramostové či generálního ředitele divadla Jana Buriana, od něhož návrh na pojmenování vzešel.

Zároveň byla na piazzettě umístěna instalace sochaře Kurta Gebauera. Velké červené srdce, kterému lidé nosí květiny. Objevily se i kritické hlasy, že piazetta je příliš malý prostor na to, aby nesla Havlovo jméno.

Občas se na piazzettě hraje divadlo, občas zní hudba, konají se tu Dyzajn markety, tedy největší open-air prodejní výstavy autorské tvorby u nás. V sezoně tu stávají stolky a židličky, kdyby ale nebyly připevněné, tak by tu nejspíš dlouho nevydržely. Udržovat na piazzettě Národního divadla čistotu a pořádek totiž prý vůbec není jednoduché.

 

Spustit audio