Protesty proti kamionům v Luži zabraly. Silničáři připravují několik opatření

7. březen 2020 09:33

Rozbité silnice a chodníky, problém přejít silnici. Vloni na podzim začali lidé v Luži a okolí sepisovat petici kvůli stavbě D35. Přes město totiž vede trasa, kudy kamiony navážejí materiál na staveniště. A zdá se, že protesty zabraly.

Lidé si stěžovali hlavně na výrazně intenzivnější dopravu po zahájení stavby D35. Přes město a obce jezdily desítky kamionů s kamením denně, radnice upozorňovala na problémy s bezpečností, organizovala dohled na přechodech, kudy chodí školáci. A další problém jsou silnice poškozené těžkým nákladem. Petici, která volala po nápravě, podpořilo asi 150 lidí. Pardubické hejtmanství proto svolalo schůzku, aby si všechny strany řekly, co se dá dělat.

Snížení rychlosti, nový přechod

Silničáři navrhnou několik úprav, aby se dopady zmírnily. Měly by to být třeba značky s omezením rychlosti, označení zúžených míst na rizikových úsecích a vyznačení dalšího přechodu pro chodce. Všechno je dočasně - dokud nebude stavba hotová. Úsek D35 Časy – Ostrov by měl být dokončený v roce 2022.

V Luži si „vyhádali“ ještě jeden nový asfalt. Nedávno Luže dokončila stavbu kanalizace v části Radim, která stála desítky milionů. Krajská silnice ale zůstala neopravená a navíc po ní jezdí nákladní auta na stavbu D35, takže se stav ještě zhoršuje. Pardubické hejtmanství slíbilo rekonstrukci silnice za 25 milionů korun a práce by měly začít ještě letos.

Podívejte se, jak sklářům v Novém Boru pod rukama vzniká umělecké dílo! Zjistíte, proč se kov a sklo nekamarádí a jak se vyfukuje sklo do hranaté formy.

Spustit audio

Související