Proti tlačenici číslované vstupenky. Boj o místa na Pernštejnlove bude virtuální

23. červenec 2020

Pardubický zámek i v létě podstupuje stavební úpravy. Přesto zůstává renesanční památka otevřená. Teď zažije už pátý ročník divadelního festivalu o lásce a vztazích. Potrvá od 28. července do 1. srpna.

Akci pořádá spolek naEx společně s Východočeským muzeem v Pardubicích. Tradičně nabídne představení od 21 hodin na velkém nádvoří. Novinkou je scéna šapito na prvním rondelu zámeckých valů. Ta bude hostit představení od 18 hodin.

Drží laťku

Na diváky zase čeká to nejlepší z amatérského i profesionálního divadla. Organizátoři se nevyhýbají žádnému žánru anebo náročnějším produkcím. Přivítají inscenace oceněné na soutěžních přehlídkách a divadelní projekty, které jsou na českých jevištích hitem už několik let.

„Všechno zahájí autorská mafiánská opera Il Congelatore – Zmrazovač v podání Divadla Ad Hoc. Následovat bude v šapito jeden z nejžádanějších titulů Divadla Tramtarie Olomouc Kabaret nahatý Shakespeare,“ nahlíží do programu Kateřina Procházková z muzea.

Vstupenky budou letos očíslované. Je to vlastně takové bezpečnostní opatření v době koronaviru. „Lidé se tak nebudou muset tlačit u vchodu kvůli získání nejlepšího místa. Lístky se dají sehnat předem. Festival je navíc pod širým nebem na čistém vzduchu.“  

Prázdninový výstřelek

Po skončení festivalu se návštěvníci můžou těšit na tradiční střílení z valů. To bude 5. srpna. „Letos je věnujeme výročí 530 let od narození Vojtěcha z Pernštejna. Střílet budeme na jeho počest,“ říká ředitel muzea Tomáš Libánek.

Představí se pernštejnská děla a to, jak zámek fungoval v 16. století. „Zároveň se připravíme na Pernštejnský rok, který připomene 500 let od úmrtí Viléma z Pernštejna. Součástí akce kromě samotného střílení bude i odborná přednáška, doprovodný program a hlavně ukázky střelných zbraní v průběhu celých dějin.“  

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související