„Provedli jsme preventivní kontrolu.“ Pardubičtí strážníci na koních sledují opuštěné chaty

9. prosinec 2022

Zazimované chaty jsou snadná kořist pro zloděje. Pardubičtí strážníci teď proto často míří do zahrádkářských kolonií a osad. Kontrolují, jestli si majitelé objekty zajistili, a jestli se do chat někdo nevloupal, Drahomíra Bačkorová se s nimi mezi chatky a zahrady zajela podívat.

Strážníci během našeho natáčení kontrolují chaty v zahrádkářské kolonii za Pardubicemi nedaleko Labe. „Tady to vypadá v pořádku, ta chata nalevo taky. Dobrý,“ hodnotí průběžně jeden z městských policistů z hřbetu koně.

Některé chataře potkáváme, ale většina chat je prázdná. „Některé chaty jsou obydlené celoročně, ale některé jsou úplně opuštěné, takže máme za úkol hlavně ty opuštěné chaty zkontrolovat, samozřejmě zvenčí. Pohledem zjistíme, zda není porušená petlice u vchodu nebo okenice,“ vysvětluje strážník Josef Mánek.

Strážníci na koních kontrolují chatové osady v okolí Pardubic

Strážníci pak na kliky zkontrolovaných objektů pověsí cedulku s textem „Provedli jsme preventivní kontrolu“. „My tam nepíšeme čas, ani datum naší hlídky, tím pádem potenciální pachatel nemá tušení, kdy jsme tu byli,“ dodává Mánek.

Na koních vidíme dál

Právě kolem řeky Labe je několik lokalit, kam strážníci na koních pravidelně vyjíždějí na obhlídku. Dalším místem je zahrádkářská kolonie Halda, kde jsou převážně jen zahrádky, ale strážníci tam provádí stejné kontroly jako jinde.

„Na koni máme daleko lepší přehled. Vidíme i přes ploty a dál než kdybychom šli pěšky,“ pochvaluje si strážník Jaroslav Kadavý.

„Lidi občas zapomínají. Ale měli by dbát, aby když opouští své letní sídlo, si všechno zabezpečili,“ dodává strážník. S kolegy se těmto preventivním kontrolám věnuje namátkově po celý rok prakticky za každého počasí. Jediný problém je, když je hodně nasněženo.

Spustit audio

Související