První Čech na Jižním i Severním pólu aneb polárník Petr Horký 110 let po legendárním Amundsenovi

„Nemám rád, když je mi zima.“ Tento výrok z úst polárníka vám asi bude znít podivně. Pronesl ho totiž v dalším vydání pořadu Na cestách s Petrem Voldánem Petr Horký. Právě s ním jsme se už v pořadu jednou setkali. 

Čtěte také

Psal se leden roku 2018 a Petr měl ale za sebou ve svém bohatém cestovatelském deníku vedle spousty dalších destinací - "jen" výpravy na Severní pól a pól chladu na Sibiři.

Na přelomu roku však Petr Horký dokompletoval ojedinělý trojlístek úspěšnou expedicí k Jižnímu pólu. Zdá se vám podivné, že se už vydal do tolika míst, jejichž názvy už u většiny z nás vyvolávají pocit zimy? Nejste sami a tak se i na to budu v pokračování pořadu Na cestách ptát.

Beranice z kufříku

Při natáčení dalšího dílu pořadu opět nechyběl můj cestovatelský kufřík s několika překvapeními pro hosta u mikrofonu. A hned první předměty polárníka, cestovatele, režiséra, spisovatele Petra Horkého uvedly do veselé nálady.

Na rozhovor o dosažení Jižního pólu jsem se totiž snažil stylově připravit. Jak vidíte na fotografiích, polárníka ale moje beranice a rukavice rozesmály. A hned jsme měli téma - jak se vybavit na cestu do míst, kde bylo v době expedice -36 stupňů Celsia.

Kudy do Antarktidy a jakou barvu má pól

Budeme společně Na cestách a tak vám také povíme, jak se dostat do Antarktidy. Možná jste netušili, že expedice většinou putují přes Chile a prozradíme navíc, že bezmála padesáti metrový Boeing 757 to nemá v oblasti ledu a sněhu s přistáváním zrovna jednoduché.

Polárník Petr Horký

A kdyby vás zajímalo, jaká barva je v okolí Jižního pólu, kam Petr Horký došel prakticky přesně 110 let poté, co tam byl legendární norský badatel Roald Amundsen, pak se to dozvíte i s řadou podrobností. Teď prozradím jen, že tou barvou je modrá.

Kolik je v Antarktidě vlastně pólů?

Divná otázka? Ani ne. Petr Horký prý viděl dokonce tři. Tak se nechte překvapit.

Možná vás zaskočí také informace, že na jeden z těch Jižních pólů lze dojet na kole (pochopitelně sněžném), že při putování Antarktidou vás bude provázet rámus a ne ticho a třeba i něco dalšího.

Polárníkův trénink, jídelníček i zázemí

To všechno jsou některá další témata, o kterých bude řeč s polárníkem Petrem Horkým v pokračování naší talk show Na cestách s Petrem Voldánem. Dozvíte se ale také, jakého mi z Jižního pólu přivezl Petr sněhuláka, jak by podle mého hosta mohla vypadat vlajka Antarktidy a pokusíme se vám i vysvětlit, jaký je rozdíl mezi Arktidou a Antarktidou.

Čtěte také

A kdybyste nevěděli, jak rozdílní byli polárníci Amundsen a Scott, jaké české stopy v Antarktidě jsme si společně s Petrem připomněli a pokud chcete slyšet úryvek ze suity, kterou na počest expedice Petra Horkého složil kytarista, skladatel a pedagog Štěpán Rak, pak vám mohu doporučit jediné.

Nalaďte na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Českého rozhlasu Pardubice aktuální díl pořadu Na cestách s Petrem Voldánem. V pondělí 14. února v obvyklém čase po 18. hodině se na vás těšíme s Petrem Horkým.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související