První den dopravních omezení v centru Olomouce se podle policie obešel bez potíží

22. květen 2018

Zhruba 15 měsíců neprojedou řidiči po frekventovaném mostě v olomoucké Komenského ulici. Důležitá křižovatka u Bristolu je od pondělka pro osobní a nákladní auta uzavřená kvůli stavbě protipovodňových opatření. Řidiči tak musejí jezdit po objížďkách. První den to podle policie zvládli bez větších problémů.

„Zítra pojedu autem a dívám se, že tady nemůžu vyjet. Všechno jezdí přes Černou cestu. A je to paráda, když se rok a půl nevyspíte a budou vám tam jezdit auta,“ říká jízlivě Karla Pešicová, která bydlí v těsné blízkosti objížďky. První den objížděk raději jela autobusem. Pak už to chce zkoušet vlastním autem, dodává trochu smířlivěji: „Když jedu autem, tak tady projedu rovně a jedu po Masarykově třídě, takže jenom objedu tu Husovu a most, nic víc se pro mě nezmění.“

Paní Dana právě nastupuje do auta. Zatím neví, co všechno ji s objížďkami čeká. „Je to pro mě zajížďka tak na 10 minut,“ říká. Věří ale, že více než roční dopravní omezení se vyplatí: „Doufám, že potom to tu cestu urychlí, a kdyby přišla velká voda, že to zachrání centrum města.“

Situaci na silnicích monitorují policisté i úředníci

Na objízdných trasách stáli policisté a hlídky průběžně monitorovaly cesty v centru města. Podle mluvčího Libora Hejtmana zvládli první den bez problémů. „Monitorujeme dopravní situaci v ulicích města Olomouce a zatím nedochází k žádným dopravním komplikacím, které bychom museli řešit,“ uvedl mluvčí.

Jak už město dopředu avizovalo prostřednictvím mluvčího Michala Folty, budou reagovat na aktuální dopravní problémy. „Změna, která bude platit už během dneška, je úprava signálního plánu semaforů na křižovatce u hodolanského divadla, aby řidiči, kteří jedou od Velkomoravské a Tovární ulice a odbočují směrem na Hodolany, měli delší čas na odbočení, aby tam nevznikaly dlouhé řady aut. Po celý týden budou na těch nejvytíženějších křižovatkách monitorovat situaci kromě úředníků také policisté, kteří přislíbili, že v případě potřeby převezmou řízení dopravy na vybraných křižovatkách,“ komentuje Folta.

Na jaře zahájená stavba této části protipovodňových opatření v centru Olomouce má stát zhruba 750 milionů korun a bude trvat čtyři roky.

autor: bam
Spustit audio