První dítě ve třiceti? Lékaři důrazně varují před současným trendem

31. říjen 2018

V roce 1992 byl průměrný věk prvorodiček v České republice asi 22 let. Minulý rok přesáhl hranici třicítky! A to je podle zakladatele kliniky Sanus Jiřího Štěpána velmi špatná zpráva. S přibývajícím věkem klesá schopnost otěhotnět a přibývají rizika.

„Stále se nám nedaří eliminovat hlavní faktor neplodnosti, a to je věk prvorodiček. Nečekejte s prvním dítětem až do třicítky. Já jsem přesvědčen o tom, že mladí lidé časem přehodnotí své priority a dají přednost plození dětí před kariérou,“ myslí si MUDr. Štěpán.

Muži mají v tomto ohledu výhodu. Častější neplodnost a zdravotní rizika u nich také přicházejí, ale o patnáct až dvacet let později. Nicméně sterilita je vždy onemocnění páru, nikoliv jedince. Je nezbytné, aby si pro radu přišli oba partneři.

02926721_0.jpeg

Po jaké době přijít do poradny

„Je takové pravidlo, že by se partneři měli zabývat otázkou neplodnosti po jednom roce pravidelného společného života. V praxi to ale vypadá jinak. Doba je uspěchaná, všechno chceme mít hned, a lidé už po půl roce snažení přicházejí do poradny. Někteří dokonce po měsíci,“ usmívá se doktor Štěpán a pokračuje:

Početí se přesunulo z postelí do laboratoře. Neplodných párů přibývá

02874785.jpeg

Evropskou populaci čím dál více trápí neplodnost. Podle statistik je v Česku neplodná téměř čtvrtina párů. Také se za poslední čtvrtstoletí snížil počet spermií o šedesát procent. V našem kraji je několik pracovišť, které se zabývají léčbou neplodnosti.

„Nejprve začínáme lékařskou konzultací a hlavně podrobným rozborem situace. Z toho vyplynou diagnostická vyšetření, která je potřeba provést. Podle výsledků určujeme léčbu. Někdy je to jen otázka podpory funkce vaječníků. Vyčkáváme vždy nejméně šest měsíců, aby se zjistilo, jestli má tato metoda úspěch. Teprve když se vaječníky oživit nepodaří, přichází na řadu asistovaná reprodukce.

Co je asistovaná reprodukce?

Rychlý rozvoj asistované reprodukce u nás začal v devadesátých letech. Dnes dosahuje takové dostupnosti, že u nás máme více než 40 pracovišť asistované reprodukce. Výsledky této metody ve srovnání s jinými zeměmi jsou skutečně excelentní.

A co to vlastně asistovaná reprodukce je? Je to metoda léčby sterility, při které lékaři manipulují se zárodečnými buňkami. Způsobů, jak to udělat, je více. Úspěšnost asistované reprodukce se blíží padesáti procentům za každý pokus. Ale i tady velmi záleží na věku ženy.

Spustit audio

Související