První etapa oprav Domu hudby v Pardubicích je téměř hotová

20. srpen 2020 10:20

Pardubický kraj do začátku září dokončí první část rekonstrukce Domu hudby v Pardubicích. Zahrnuje modernizaci interiérů a společenské části, snížení energetické náročnosti rozsáhlé a členité budovy a vybavení audiovizuální technikou.

Práce začaly vloni v létě. Ve společenské části podstoupila modernizaci kolonáda pro návštěvníky kulturních akcí včetně kavárny a sociálních zařízení, bude poskytovat větší uživatelský komfort v příjemném prostředí.

Byly vyměněny rozvody energií, nové jsou akustické obklady a podlahy, což zlepšilo technické, akustické i estetické parametry všech tří sálů pro kulturní produkce. Dělníci vyměnili dožilá okna a dveře a zateplili střechu, všechny prostory jsou vybavené výkonnou klimatizací. Podle požadavků hudebníků a vedení konzervatoře byla v Sukově síni instalovaná rampa s osvětlovací, zvukovou, nahrávací a promítací technikou.

Podobně doznaly změn i menší sály. V suterénu vznikly čtyři odhlučněné učebny pro hráče na bicí nástroje. Vnější vzhled Domu hudby zůstal zachován, na stavbu dohlíží také majitel autorských práv, architekt Jan Třeštík, který ji v 80. letech vyprojektoval.

Rekonstrukcí prošla i Sukova síň Domu hudby v Pardubicích

Kolem budovy na místech se sníženým terénem bylo instalováno průhledné zábradlí, venkovní atrium je nově možné využívat pro malé koncerty a další akce. Byly také opraveny květníky na Sukově třídě, přes nízkou vegetaci se lze nyní dívat do Tyršových sadů a na zámek.

První etapa stála Pardubický kraj asi 95 milionů korun, z evropských dotací získal 14,5 milionu korun. Konzervatoř si také za 1,4 milionu korun pořídila nový nábytek.

V příštích letech naváže na první část oprav rekonstrukce vnitřních prostor školní a kancelářské části budovy. Sídlí v ní konzervatoř, Komorní filharmonie, základní umělecká škola a další hudební instituce.

Proměny Domu hudby

Budova dnešního Domu hudby byla od roku 1983 sídlem komunistů, svazáků a monopolní odborové organizace ROH. Na začátku 90. let přešla do majetku státu a místní představitelé nově zvolených samospráv podpořili její využití pro potřeby hudebních institucí. Po vzniku krajů se budova stala majetkem pardubického hejtmanství, které ji v roce 2004 za 51 milionů korun opravilo. Práce zahrnovaly zejména změnu akustiky ve velkém sále a ojedinělou stavbu koncertních varhan.

autoři: Naďa Kubínková , pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související