První pomoc jim jde. Děti v ní často strčí do kapsy i rodiče

12. listopad 2015

Atraktivní a zábavná forma. Asi tak musí vypadat kurz první pomoci pro děti. Pak se ji rády učí a věnují se jí. Třeba v Chrudimi vznikl kroužek nazvaný Mladý záchranář.

„Bohužel mládež v dnešní době má ráda videohry, počítače a další věci. Přitáhnout ji k první pomoci není jednoduché. Snažíme se přejmenovaný kroužek trochu obohatit, aby tam byly věci z praktické záchrany, ale taky výškové práce, prevence úrazů. Zájemce seznámíme s tím, jak to vypadá na záchrance, u hasičů. Vezmeme je na exkurzi k vodní záchranné službě. Budou se moci naučit nějaké základy přežití a tak dále,“ říká za chrudimský Český červený kříž Vratislav Příhoda.

Vstanou a zacvičí si?

Pohyb k tomuto kroužku určitě patří. „Ale nejsme sportovní oddíl, abychom nutili děti k nějakým sportovním výkonům. Na druhou stranu platí, že když jdou někoho ošetřovat, tak se k němu nějak musí dostat. Nemůžeme jenom sedět, ale taky to nejsou žádné extrémy.“

Pracovníci Českého červeného kříže se několikrát setkali s tím, že děti, co kroužkem prošly, byly následně v reálném životě schopné poskytnout první pomoc a mnohdy daleko lépe než jejich rodiče. „Měly to nejenom teoreticky zmáknuté, ale hlavně prakticky nacvičené,“ oceňuje jejich schopnosti Příhoda.

A dodává, že práce s mládeží vlastně generuje budoucí členy. „Doufáme, že se někdo z dětí nebo mládeže případně chytne a bude se této činnosti věnovat. I spousta současných členů prošla soutěžemi první pomoci nebo kroužky. Mám okolo sebe kvalitní tým spousty lidí, kteří rádi pomohou, když je potřeba.“

autor: MAL
Spustit audio