První rozhledna shořela a druhou strhli. Třetí vám dá pěkně zabrat

18. březen 2017

Která rozhledna je v Pardubickém kraji ta nejvyšší? Prvenství sice může mít vyhlídková stavba na Dolní Moravě, Stezka v oblacích, ale protože se její autor i provozovatelé brání označení rozhledna, primát patří „stříbrné krasavici“ na Andrlově chlumu.

Moderní rozhledna stojí na kopci Andrlův chlum u Ústí nad Orlicí od roku 1996. Není bez zajímavosti, že je to už třetí stavba na stejném místě. Ostatně, svědčí to o tom, že „Andrlák“ má za sebou opravdu dlouhou výletní i poutní historii. Nejkrásnější cesta k rozhledně totiž vede podél křížové cesty s kapličkami. K rozhledně a turistické chatě se ovšem dostanete i autem.

Sněžka na dohled

Rozhledna stojí ve výšce 559 metrů nad mořem, stavba z oceli se tyčí do výšky 54,4 m. Tedy, abychom byli přesní, v tomto případě jde o špičku vysílače. Vyhlídková plošina je o něco níž, ve výšce 34,6 m. Rozhledna, o kterou se dlouhá léta stará Klub českých turistů Horal z Ústí nad Orlicí, je přístupná celoročně. Nabízí pohledy na Orlické hory, Králický Sněžník, Jeseníky a při dobré viditelnosti uvidíte i vrcholky Krkonoš.

Rozhledna Andrlův Chlum nabízí krásný výhled na širé okolí

Cestou na nejvyšší rozhlednu si vyšlápnete 183 schodů. Představte si, že jsou i borci, kteří je berou po dvou, a to ještě s dýchacím přístrojem na zádech! Andrlův chlum je totiž pověstný díky soutěži Nejtvrdší hasič přežívá. Jde o fyzicky velmi náročné disciplíny, které hasiči provádějí pod rozhlednou. Všechno potom korunuje výstup hasičů na vyhlídkovou plošinu, navíc v plné výstroji.

Na rozhlednu přispěl kníže i rodáci

Historie první rozhledny na Andrlově chlumu se začala psát na schůzi Okrašlovacího spolku Ústí nad Orlicí v únoru 1903. Tehdy se všem členům myšlenka výstavby vyhlídkové věže velmi zalíbila. Následující rok si už byli obhlédnout rozhledny ve Vrchmezí a moravském Bouzově. Ta druhá orlickoústecké turisty inspirovala natolik, že se pro první rozhlednu na Andrlově chlumu stala vzorem. Stavba začala v červnu 1905.

Na Andrlův chlum tehdy zamířilo více než 100 povozů se stavebním materiálem. S náklady na dříví pomohla městská rada, finančně také občanská záložna, kníže Lichtenštejn, peníze z Ameriky poslal i orlickoústecký rodák pan Novák. Už 27. srpna 1905 se rozhledna slavnostně otevírala a rok na to vznikla turistická „útulna“, v podobě menšího dřevěného pavilonu. (Janderova chata, dnešní chata Hvězda, byla postavena až v roce 1940.)

Janderova chata (dnešní Hvězda) byla postavená v roce 1940.jpg

V dubnu 1918 první dřevěná rozhledna shořela. O další stavbě se začalo mluvit až v roce 1935. Výbor Klubu českých turistů se během válečných let dohodl se Zeměpisným ústavem ČR a na kopci vznikla v roce 1941 dřevěná triangulační věž, upravená jako rozhledna. Po roce 1948, kdy byla činnost KČT zastavena, ale začala rozhledna chátrat a na začátku šedesátých let musela být kvůli ohrožení návštěvníků stržena.

Rozhledně je jednadvacet

Sen Klubu českých turistů, postavit na Andrlově chlumu další rozhlednu, ožil po sametové revoluci. Hodilo se, že v devadesátých letech majitel tamní telekomunikační věže podal návrh na její kompletní obnovu. Díky orlickoústecké radnici a KČT vznikl fond pro výstavbu nové rozhledny a začala nejrůznější jednání.

Na podzim 1995 lesníci vykáceli stromy, stavbaři připravili základy a na jaře 1996 začali s montáží konstrukce, a to podle projektu Ing. Vladimíra Janaty. Na slavnostní otevření „stříbrné krasavice“ se 19. května 1996 přišlo podívat na čtyři tisíce návštěvníků.

autor: BRA
Spustit audio