První trigonometrický bod na našem území připomíná rozhledna Ostrá horka v brněnských Soběšicích

26. květen 2020

V severní části Brna u Soběšic se tyčí rozhledna Ostrá horka, ze které můžete spatřit nejen město samotné jako na dlani, ale také jeho široké okolí. Cesta k rozhledně je přitom nenáročná a od zastávky autobusu městské dopravy jste u ní volnou chůzí za pět minut. Pak už zbývá jen zdolat 90 schodů a odměnou vám bude úchvatný výhled prakticky do všech stran.

Na východě se rozprostírají lesy okolo Bílovic nad Svitavou. Jižním směrem je Brno, ale také třeba Pálava. A ti, co budou mít velké štěstí na počasí, uvidí i vrcholky Alp a horu Schneeberg. Západně lze dohlédnout třeba až na vrchol Babí lom, kde stojí další rozhledna. Jen severnímu pohledu poněkud brání vzrostlý strom. Na druhou stranu, obyvatelům blízkých Soběšic dopřává přirozené soukromí. A sluší se ještě dodat, že vrch, na kterém rozhledna stojí, se jmenuje také tak. Tedy Strom. Jak příznačné.

Vrchol má poměrně zajímavou, i když prakticky zaniklou historii. V roce 1718 zde byla postavena a vysvěcena jezuitská Kaple sv. Kříže. V roce 1773 po odchodu jezuitů z Brna byla kaple opuštěna, vykradena a pozvolna zničena. Roku 1784 byla odsvěcena, uzavřena a v následujícím roce proběhla její demolice. Na hlavním oltáři kaple býval velký dřevěný kříž, který se ovšem dochoval a je umístěn v kostele sv. Vavřince v Brně-Řečkovicích.

Vrch Strom jako důležitý bod zeměměřičský

S nadmořskou výškou 405 metrů byl vrch Strom v roce 1759 vybrán jako nejsevernější místo trigonometrické sítě zakládané v oblasti vídeňského poledníku. Umístil ho sem rakouský jezuita, astronom, teolog a kartograf Josef Liesganig. Základním bodem této sítě byla právě zmiňovaná kopule Kaple sv. Kříže, kterou připomíná malý kamenný památníček. Pod ním je stabilizační kámen vůbec prvního trigonometrického bodu na území dnešní České republiky.

Středem rozhledny prochází točité schodiště z kovových roštů

Historie místa byla tak bohatá a evropsky významná, že v roce 2004 vznikl spolek, který se rozhodl ji připomenout a vytvořit zde důstojnou památku. Občanské sdružení rychle získalo podporu nejen místních a podnikatelů, ale také městské části a brněnského magistrátu. Původní plány hovořily o dřevěné rozhledně, která měla být dokončena v roce 2005. Ale námitky majitelů okolních pozemků stavbu pozdržely.

Celokovová montovaná konstrukce o výšce 19,1 metru pak umožnila stavbu bez pomoci těžké techniky. Místo bylo zároveň vyčištěno od náletových porostů a nemocných stromů. Vznikl tak prostor i pro lavičky, posezení a naučnou tabuli. Veřejnosti se rozhledna otevřela v roce 2008.

Spustit audio