Pstruzi v bylinkové krustě

Suroviny: 150 - 200 g máslo, 1 svazeček petrželová natě, 2 hrstě lístky bazalky, 4 ks pstruhů, 8 stroužků česneku, 1 lžíce strouhanky na ozdobu, bylinky, citron podle potřeby, sůl, hladká mouka, máslo na vymazání.

Postup:

Česnek oloupeme a utřeme se solí, můžeme jej i prolisovat. Bazalku s petrželkou jemně nasekáme a promícháme s česnekem a solí. Namíchané bylinky s česnekemrozdělíme na 2 porce.

Vykuchané pstruhy důkladně omyjeme ve studené vodě, ploutve i hlavu ponecháme.Vnitřek každého pstruha pokapeme citronovou šťávou a vyplníme bylinkami s česnekem.Na vyplnění pstruhů rozdělíme 1 celou porci bylinek. Pak pstruhy zlehka poprášímehladkou moukou a krátce z obou stran osmahneme na rozehřátém másle.

Do druhé porce bylinek s česnekem přimícháme asi 80 g změklého másla a trochustrouhanky (asi 2 lžíce). Vznikne nám hustá hmota.

Zapékací mísu silně vytřeme máslem, položíme do ní osmahnuté pstruhy a každou rybuna povrchu potřeme hustou bylinkovou směsí. Bylinkami nešetříme. Potřené rybypolijeme zbytkem másla z pánve, pokapeme citronem a dáme zapéci do trouby, dokudbylinková krusta nezezlátne. Pečeme za stálého dohlížení 20 - 30 minut vhorkovzdušné troubě. Ke konci pečení můžeme na 5 minut použít kombinaci horkéhovzduchu s vrchním grilem.

Pstruhy s česnekem a bylinkovou krustou podáváme s uvařenými nebo upečenýmibrambory, zdobíme plátkem citronu a bylinkami.

Vaříme s Habadějem v sobotu 11. června 2011 v 11:10 hodin. Dobrou chuť přeje ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ a VÁCLAV PLECHÁČEK.

Logo
autor: PLE