Pstruzi v bylinkové krustě
Suroviny: 150 - 200 g máslo, 1 svazeček petrželová natě, 2 hrstě lístky bazalky, 4 ks pstruhů, 8 stroužků česneku, 1 lžíce strouhanky na ozdobu, bylinky, citron podle potřeby, sůl, hladká mouka, máslo na vymazání.
Postup:
Česnek oloupeme a utřeme se solí, můžeme jej i prolisovat. Bazalku s petrželkou jemně nasekáme a promícháme s česnekem a solí. Namíchané bylinky s česnekemrozdělíme na 2 porce.
Vykuchané pstruhy důkladně omyjeme ve studené vodě, ploutve i hlavu ponecháme.Vnitřek každého pstruha pokapeme citronovou šťávou a vyplníme bylinkami s česnekem.Na vyplnění pstruhů rozdělíme 1 celou porci bylinek. Pak pstruhy zlehka poprášímehladkou moukou a krátce z obou stran osmahneme na rozehřátém másle.
Do druhé porce bylinek s česnekem přimícháme asi 80 g změklého másla a trochustrouhanky (asi 2 lžíce). Vznikne nám hustá hmota.
Zapékací mísu silně vytřeme máslem, položíme do ní osmahnuté pstruhy a každou rybuna povrchu potřeme hustou bylinkovou směsí. Bylinkami nešetříme. Potřené rybypolijeme zbytkem másla z pánve, pokapeme citronem a dáme zapéci do trouby, dokudbylinková krusta nezezlátne. Pečeme za stálého dohlížení 20 - 30 minut vhorkovzdušné troubě. Ke konci pečení můžeme na 5 minut použít kombinaci horkéhovzduchu s vrchním grilem.
Pstruhy s česnekem a bylinkovou krustou podáváme s uvařenými nebo upečenýmibrambory, zdobíme plátkem citronu a bylinkami.
Vaříme s Habadějem v sobotu 11. června 2011 v 11:10 hodin. Dobrou chuť přeje ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ a VÁCLAV PLECHÁČEK.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.