Psychoterapeutka: Mysl je rádio, které nejde vypnout. Ale dá se zeslabit

26. únor 2020

K psychologické poradkyni Heleně Vontorčíkové často přicházejí lidé, kteří chtějí, aby jim pomohla odstranit jejich negativní myšlenky. Zkrátka už nechtějí nad ničím přemýšlet, trápit se. Ale vymazat mysl podle Vontorčíkové skutečně nelze.

„To bych těm lidem musela vzít život, aby přestali přemýšlet,“ směje se poradkyně a pokračuje zajímavým přirovnáním:

„Naše mysl je jako ukecaný rádio, které nikdy nepřestane kecat. Zkrátka se ho nezbavíme, ať už hlásí nepříjemné nebo milé zprávy. To je život. A toho se přece zbavit nechcete. Proto nevěřte všemu, co vám říká vaše hlava. Naučte se ovládat to rádio. Zeslabte to, co vás děsí a ubližuje vám. A naopak zesilte si všechno, co vás zocelí a povzbudí.“ 

Jak se postavit ke koronaviru

Psychologická poradkyně Helena Vontorčíková představuje tři techniky, jak pracovat s myšlenkami. Všechny ale vyžadují čas a velkou vůli lidí, kteří se rozhodnou tyto techniky vyzkoušet. Jedna z technik se jmenuje Čas na obavy.

Čtěte také

Jak se zbavit vymyšlených katastrofických verzí, které si pohotově vytváří naše mysl? Helena Vontorčíková vysvětluje smysl techniky na současné aktuální situaci, která se týká šíření koronaviru.

„Vždy si musíme uvědomit, zda se jedná jen o obavu nebo o skutečný problém. Pokud jste člověk, který hodně cestuje, musíte podniknout nějaké kroky, změnit destinace, apod. Můžete s informací o koronaviru nějak pracovat.“

„Pokud žijete na české vesnici a nikam se nechystáte, je koronavir jen obava. Pro vás je například mnohem větší riziko nehody, když vyjedete autem do města nakoupit,“ říká Vontorčíková. A jak tyto obavy setřást?

„Vraťte se do skutečného života. To, co prožíváte, je život v budoucnosti, který se zřejmě nikdy neuskuteční, nemá tedy cenu se jím zabývat. Zapojte všechny smysly. Jak známo zrak, sluch, dotek, čich i sluch fungují teď a tady. Všímejte si toho, co právě teď před sebou vidíte, slyšíte, cítíte…vráťte se ke skutečnému životu,“ radí Helena Vontorčíková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.