Půjčka na bydlení? Novinky v zákoně přinášejí výhody i horší dostupnost úvěru

15. únor 2017

Hypotéky spadly pod hlavičku spotřebitelského úvěru. Kritéria na jejich poskytnutí jsou přísnější. Do problematiky nás v rozhlasové Radioporadně zasvětil finanční poradce Radek Šejvl.

Co je to spotřebitelský úvěr? Jakákoliv půjčka například na auto, vybavení bytu, zároveň je to i kreditní karta. „I když konkrétně kreditní karta je hodně drahý úvěr,“ poukazuje Radek Šejvl. Od 1. 12. 2016 se spotřebitelským úvěrem stala i půjčka na bydlení, tzv. hypotéka, kdy je k dispozici zástava nemovitosti. Patří mezi to i úvěry ze stavebního spoření.

Zpřísnil se požadavek na věřitele, aby lépe prověřoval dlužníka. Věřitel má povinnost dostatečně prověřit dlužníka, jestli splňuje všechny podmínky. Teprve potom mu může půjčit. „Zákon tak začal řešit nezodpovědnost některých lidí, kteří si půjčovali, aniž by byli schopní svůj dluh zodpovědně splácet,“ vysvětluje Radek Šejvl.

Koupě bytu, domu, rekonstrukce

Co tedy poskytovatel účelové půjčky na bydlení chce všechno vědět? Musíme mít dostatečné příjmy, které zaručí pravidelné splácení. Počítejte s tím, že se pod drobnohled dostanou i vaše výdaje. Jako platby za telefon, důchodové připojištění apod. Co je platné, že máte příjem například čtyřicet tisíc korun měsíčně, když vaše výdaje jsou téměř totožné.

Dále poskytovatel zjišťuje vaši důvěryhodnost. Historie dlužníka vaší pověsti neprospěje. Pokud jste měli v minulosti problém se splácením jiných úvěrů, se vstřícností nepočítejte. „Všechno je to zapsané v registru dlužníků. Je to jasný přehled kdo, co a jakým způsobem splácí,“ vysvětluje Radek Šejvl.

Čtěte také

Kromě výše vašich příjmů, bude poskytovatel také řešit, jestli podnikáte nebo jste zaměstnanec. „Podnikatel dokládá své daňové přiznání. To může být problém, pokud podnikáte krátce nebo jste ve ztrátě,“ uvádí Radek Šejvl. Ale ani zaměstnanec nemá vyhráno. Střídáte svá pracoviště jako na běžícím páse? Ani to nevyvolává dojem, že je na vás spolehnutí. „Pokud máte smlouvu na dobu určitou, jste ve zkušební době a v minulém zaměstnání jste se udrželi pouze čtyři měsíce, je to pro vás při vyřizování půjčky mínus,“ říká Radek Šejvl.

Jistou roli v šanci na poskytnutí hypotéky hraje i váš věk. Šanci uspět mají lidé především v produktivním věku. Mladí ani stáří není pro poskytovatelé zárukou solventního klienta. „Je vám dvacet let, jdete do úvěru sám a jste svobodný, to je pro banky riziko. Stejně tak, když je vám šedesát let a máte čtyři roky do důchodu,“ upřesňuje Radek Šejvl. Každé posuzování je individuální. Neexistuje na to obecný mustr.

Nejdůležitější změny v poskytování spotřebitelského úvěru
  • levnější splácení u spotřebitelských úvěrů na bydlení

  • v případě úvěrů na bydlení je můžete kdykoli předčasně splatit

  • v případě těžké životní situace, jakou je například úmrtí, dlouhodobá nemoc či invalidita vaše nebo vašeho manžela či partnera, která povede k výraznému snížení schopnosti splácet, bude předčasné splacení úvěru na bydlení zcela bez poplatku

  • zcela bez poplatku také můžete splatit úvěr na bydlení ve lhůtě tří měsíců od oznámení nové úrokové sazby věřitelem a pak také splatíte-li maximálně 25 % jistiny měsíc před výročím smlouvy

  • omezení sankce za prodlení se splácením

Podrobnosti k tématu najdete v záznamu rozhlasové Radioporadny.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.