Půl milionu za uzavření Kra Kra. Pardubice zaplatí restauratérovi odškodnění

19. červen 2020 07:45

Okresní soud Pardubice přiřkl Václavu Reindlovi za předčasné uzavření podchodu na náměstí Republiky v Pardubicích, kde provozoval restauraci Kra Kra, odškodnění 483 674 korun s úrokem.

Podnikatel požadoval po městě jako vlastníkovi podchodu zhruba 7,7 milionu korun, později částku o milion snížil. Vyplývá to z nepravomocného rozsudku. Soud přiznal podnikateli nárok na náhradu škody za vyklizení nebytového prostoru a likvidaci vybavení a zařízení.

Čtěte také

Odmítl naopak jeho další nároky, například vynaložené náklady na úpravu prostor, protože se je nepodařilo spolehlivě doložit. Podobně soud zamítl požadované odškodnění za náklady na zavedení obchodní značky, za ušlý zisk či odstupné zaměstnancům.

Reindl měl s městem uzavřenou nájemní smlouvu na nebytové prostory na 25 let, končit měla 30. října 2018. Do podchodu zatékalo, v roce 2011 musel kvůli tomu uzavřít malou prodejnu a restauraci provozovat v provizorním režimu.

Kvůli špatnému stavu zjištěnému znaleckým posudkem se Pardubice rozhodly podchod koncem roku 2015 zcela zavřít, s podnikatelem se dohodly na ukončení nájmu ke 14. březnu 2016.

Po restauraci v podchodu zbylo jen zrcadlo

Ten požadoval kompenzace, na něž však město nepřistoupilo. Nabízelo mu půjčku jeden milion korun, která měla sloužit například pro vyplacení mezd zaměstnancům nebo na úhradu nákladů spojených s vyklizením restaurace, to však Reindl odmítl a obrátil se na soud s žalobou.

Pardubice se proti rozsudku neodvolají. Podle mluvčího magistrátu Radima Jelínka město rozhodnutí prvoinstančního soudu respektuje. Podchod u Zelené brány je stále uzavřený. Dílčí opravy a částečná konzervace by jej podle náměstka primátora Petra Kvaše (ODS) ještě víc poničily.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související