Pulčín se chlubí barevnými ledopády. Odstíny žluté, oranžové a hnědé tvoří sněžná řasa žijící v ledu

26. únor 2021

Pulčín ve Zlínském kraji je nejvýše položená vesnice na Valašsku. A právě tam začíná značená stezka do vzácné Národní přírodní rezervace Pulčín-Hradisko, kde - pokud počasí přeje - mohou lidé obdivovat úchvatné barevné ledopády. A protože letošní zima nám dopřála hodně nízké teploty, mohla příroda opět předvést, co umí.

Odstíny žluté, oranžové a hnědé barvy způsobuje podle odborníků mikroskopická sněžná řasa žijící v ledu. „Nazývá se chlamidomonas nivelis. Je to bičíkovec, takže nedoporučuju ty ledové rampouchy lízat. Rodiče by měli v tomto ohledu dát na své děti pozor. Je to kryofilní organismus, což znamená, že má rád zimu. Proto se množí a tu vodu zabarvuje při minusových teplotách. Čím víc minus, tím líp,“ vysvětluje člen stráže přírody na Pulčíně Jaromír Navrátil.

Unikátní ledové rampouchy vznikají v kaňonu Ancona, kterému se říká také Propadlý hrad. Ledopády se tvoří v závislosti na počasí a svého vrcholu dosahují obvykle v únoru či na počátku března. Nejsnazší přístup k nim je po cyklotrase z Pulčína a následně lesními pěšinami. S orientací cestou pomáhají směrové šipky.

Nejsnazší přístup k ledopádům je po cyklotrase z Pulčína

V Pulčíně je motoristům k dispozici nevelké placené parkoviště, které se o víkendech často rychle zaplní. „Během víkendu sem raději nejezděte, nemáte tu soukromí. Rozložte si tu sílu během týdne, nebo choďte a hledejte nová místa. Tam, kde jsou v lese značené stezky, budete mít příjemnější a klidnější zážitek,“ radí Jaromír Navrátil.

Z centra Pulčína je to k ledopádům a zpět zhruba pět kilometrů. Ledopády se nacházejí ve vzácné přírodní rezervaci, což vyžaduje od návštěvníků ohleduplné chování. Je nutné dbát na osobní bezpečnost. Pro pohyb v hornatém zimním terénu je dobré mít zejména pevné boty.

„V Národní přírodní rezervaci Pulčín-Hradisko se mohou lidé pohybovat pouze po vyznačených stezkách, což se ale bohužel často neděje. Dochází tak k devastaci přírody a právě teď to se zástupci Chráněné krajinné oblasti Beskydy řešíme, co s tím budeme dělat,“ uzavírá Jaromír Navrátil.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio