Putování za betlémy

27. prosinec 2014

Čechy jsou betlémářskou velmocí. Máme tu hned několik různých oblastí, kde se vytvářely. Ústí nad Orlicí je známé těmi papírovými, ze dřeva je vyřezávali a s úspěchem prodávali a exportovali do zahraničí v Králíkách. Nesmíme zapomenout na Proboštův betlém z Třebechovic pod Orebem a Utzův z Olešnice v Orlických horách. A když opustíme náš region, pak se můžeme vydat do Třeště na Vysočině nebo na Příbramsko či do Jindřichova Hradce na Krýzovy jesličky.

Betlém z Vambeřic

Východočeské výlety začneme kousek za hranicemi ve Vambeřicích. V těch totiž mají největší mechanický betlém v Polsku. Vytvořil ho zdejší hodinář Longin Wittig, aby utěšil svého syna po smrti matky. Nakonec ho neustále rozšiřoval a tak po 28 letech vznikly jesličky, které mají 800 figurek. Z toho se 300 hýbe. Do Vambeřic se dřív chodilo z oblasti pod Orlickými horami na poutě. Je možné, že se tady byl podíval i Josef Probošt z Třebechovic a inspiroval se k vytvoření svého betléma.

Proboštův betlém v Třebechovicích pod Orebem

Proboštův betlém asi není potřeba víc představovat. Je velmi známý. V Třebechovicích pod Orebem má dokonce svoje vlastní muzeum. Vyřezal ho Josef Probošt společně s Josefem Kapuciánem a Josefem Frimlem. Betlém sem jezdí ročně obdivovat tisíce turistů. V roce 1967 ho vidělo osm milionů návštěvníků světové výstavy Expo v kanadském Montrealu.

0:00
/
0:00
Třebechovice pod Orebem

Papírové betlémy z Ústí nad Orlicí

Ústí nad Orlicí bylo známé tím, že se tady dělaly betlémy z papíru. Ty nejhezčí malovali místní malíři. Kdo se chtěl přijít podívat, nosíval polínko na "vyvrzané" teplo. I když si betlémy často spojujeme jen s Vánoci, tak právě Ústí bylo vyhlášené tím, že se tady měnily scény betlémů a tak ze z vánočního stal tříkrálový a pak hromniční. Po dalším přestavění pak zůstával betlém až do Velikonoc.

Betlémy na "kšeft" z Králík

Dnes slýcháme, jak jsou Vánoce konzumní a jak na nich vydělávají obchodníci. V minulosti se z Vánoc také dělal "kšeft". V Králíkách totiž vyřezávali dřevěné figurky, které se vyvážely do zahraničí. Pár betlémů od králických řezbářů tady naštěstí zůstalo a tak je můžete obdivovat ve zdejším muzeum.

0:00
/
0:00
autor: mkk
Spustit audio