Rabín Sidon Rytířem české kultury, francouzský antisemitismus a Amos Oz

24. únor 2019

Rabín Karol Efraim Sidon získal titul Rytíř české kultury nejen za své literární dílo, ale i za dramatický životní příběh. Francií hýbe vlna antisemitismu. A připomeneme i Amose Oze, kterému byl věnován večer v Knihovně Václava Havla.

V pražském Divadle na Vinohradech byly uděleny státní ceny Dáma, Rytíř a Mecenáš české kultury. Mezi letošními laureáty je i vrchní zemský rabín Karol Efraim Sidon. Ceny uděluje od roku 2015 Ministerstvo kultury tvůrcům, jejichž umělecká cesta byla násilně přerušena totalitní mocí, nebo byli kvůli svým nezlomným mravním postojům perzekuováni a zbavováni občanských práv a svobod. Více vám řekne Jana Šustová.

Francie zažívá vlnu protivládních protestů a současně i vlnu protižidovských útoků. Jak spolu tyto fenomény souvisejí? O tom bude mluvit Jan Fingerland.

28. prosince minulého roku zemřel Amos Oz - Izraelský spisovatel, esejista, novinář a profesor literatury na Ben Gurionově univerzitě v Beerševě. Byl nejvíc překládaným spisovatelem v historii Izraele a zároveň politickým aktivistou, který podporoval usmíření mezi Židy a Araby. K uctění jeho památky se v Knihovně Václava Havla konal vzpomínkový večer. Terezie Jirásková tam natočila rozhovor s překladatelem a přítelem Amose Oze, Michaelem Žantovským.

Spisovatel Amos Oz

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio