Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila rezoluci o zničení syrských chemických zbraní

28. září 2013

Rada bezpečnosti OSN jednomyslně odhlasovala rezoluci odsuzující chemické útoky v Sýrii. Návrh počítá s uspořádáním mezinárodní konference v Ženevě, která by měla začít v polovině listopadu.

"Prezident Asad řekl, že je připraven poslat do Ženevy delegaci. Konference se chce zúčastnit i Syrská národní koalice," potvrdil průlomový souhlas obou stran konfliktu generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Opozice totiž s režimem zatím odmítala jednat.

Neústupné bylo i Rusko, které až dosud zamítlo všechny návrhy rezolucí. Moskva teď návrh nejen schválila, je navíc připravena dodržování rezoluce i vynucovat, jak naznačil ministr zahraničí Sergej Lavrov:

"Porušení rezoluce nebo použití chemických zbraní pečlivě prověří Rada bezepčnosti OSN a odpoví na ně."

Plán likvidace chemického arzenálu

Rezoluce má zajistit, aby se v tamní občanské válce už nepoužily chemické zbraně. Součástí textu je proto plán na zničení syrského chemického arzenálu.

Jeho harmonogram už schválila Organizace pro zákaz chemických zbraní. Její experti by měli od 1. října začít prohledávat syrské sklady s chemickými zbraněmi.

Čtěte také

Plán na likvidaci syrských chemických zbraní už předtím posvětili mezinárodní experti. Ve čtvrtek se na definitivním znění textu shodly Spojené státy s Ruskem. Moskva všechny dosavadní pokusy o koordinovaný nátlak na Sýrii blokovala.

Použití chemických zbraní v Sýrii odsuzuje i Česká republika a trvá na diplomatickém řešení konfliktu. Na půdě OSN to řekl český premiér v demisi Jiří Rusnok.

Ve svém projevu před Valným shromážděním Spojených národů kromě toho vyzval k podpoře volného obchodu. Jen ten podle českého premiéra pomůže překonat ekonomické problémy.

Zemím, které se pokouší o přechod k demokracii, nabídl premiér Rusnok pomocnou ruku.

„Česká republika jako země s historickou zkušeností s nedemokratickým režimem je připravena se podělit o své zkušenosti s přechodem k demokracii. Zemím, které jsou na cestě k demokracii, nabízíme svou pomoc, zdroje i vědomosti,“ řekl Rusnok.

Souhlas s použitím síly v rezoluci není

Rezoluce, kterou Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila, ale neobsahuje souhlas s automatickým použitím síly proti Sýrii k vynucení jejích povinností.

„Na jednu stranu je rezoluce bezzubá z hlediska okamžitých důsledků. Protože, pokud se tím syrský režim nebude řídit, je třeba další rezoluce, další mezinárodní jednání, jehož výsledek je nejistý. Na druhou stranu je rezoluce zavazují pro mezinárodní aktéry, například pro Rusko,“ řekl analytik Asociace pro mezinárodní otázky Jan Kužvart.

„Pokud syrský režim použije znovu chemické zbraně, Rusko se nyní zavázalo, že bude podporovat to, aby chemické zbraně v Sýrii nebyly, takže bude mít svázané ruce pro případnou další podporu syrského režimu. Zároveň se rezolucí vytváří půda pro případný budoucí vojenský zásah,“ doplnil.

OSN rezoluce schvalování Libye
autoři: lek , ak , nov
Spustit audio