Radosti i starosti dvorského safari parku v přímém přenosu. Navíc dvě lemuří mláďata dostala jméno

2. červenec 2021

Užijte si SAFARI dopoledne s Českým rozhlasem v pátek 2. července od 9:00 do 12:00 hodin v Safari Parku Dvůr Králové. Co je tam nového? A jak zvířata i ošetřovatelé prožili lockdown? Co se chystá na prázdniny? Řekneme vám to v tříhodinovém přímém přenosu. 

A společně s hercem Robertem Jaškowem a ředitelem dvorského safari parku Přemyslem Rabasem dáme jména dvěma lemuřím mláďatům! Můžete u toho být i vy. Buď u rádia nebo přímo v safariparku. Těší se na vás Lada Klokočníková a Zdeněk Novák.

Safari Park Dvůr Králové letos slaví 75 let od založení. Ze skromného zookoutku se postupně stalo zařízení světového významu, které - především díky aktivitám legendárního ředitele Josefa Vágnera, na jehož činnost safari park dodnes navazuje - patří mezi nejvýznamnějším světové zoo na poli záchrany afrických druhů.

Čtěte také

Vedle proslulých chovů nosorožců, žiraf, psů hyenových či antilop se zahrada stále více věnuje i vracení zvířat zpět do Afriky a podpoře tamějších komunit.

„Díky mým předchůdcům získal dvorský safari park obrovský mezinárodní kredit. Vnímám to jako velký závazek při rozvíjení jejich díla,“ říká ředitel Safari Parku Dvůr Králové Přemysl Rabas.

„Safari park do své jubilejní sezóny nakonec vstupuje v dobré formě. Naši velcí partneři v čele s Královéhradeckým krajem nám ve složité koronavirové době významně pomohli. Připomenout však musíme zejména bezprecedentní podporu veřejnosti, která nás svou přízní znovu utvrdila v tom, že naše práce má smysl. Všem chci za jejich obrovskou pomoc poděkovat,“ pokračuje Přemysl Rabas.

Oficiální oslavy se uskuteční v září

Během desítek let existence se v safari parku narodilo přes 8000 afrických kopytníků, mnoho z nich poprvé v rámci Česka, Československa, Evropy či světa.

Legendární je chov žiraf s více než 260 mláďaty, rovněž takřka 60 odchovaných nosorožců těžko hledá srovnání. Zcela jedinečných je i na 260 mláďat psů hyenových, přes 60 gepardů, 800 zeber několika forem, přes 400 antilop koňských, přes 500 kudu malých a řada dalších.

Čtěte také

Nosorožce bílé severní nerozmnožila žádná jiná zahrada světa a přežití druhu nyní závisí na snaze světových expertů týmu BioRescue, který je koordinován právě dvorským safari parkem. Obdobně důležitá je i pozice v chovu nosorožců černých, které dvorský safari park opakovaně vrací zpět do míst jejich původního výskytu v Africe.

Nejnověji komunita zoologických zahrad ocenila přínos a význam safari parku i v oblasti chovu psů hyenových. Zooložka Gabriela Linhart se stala koordinátorkou evropského chovu psů hyenových a ze své pozice bude přispívat nejen k udržitelnému managementu populací v lidské péči, ale také k ochraně psů hyenových přímo v Africe.

Světový věhlas má i záchranný chov nosorožců černých, kteří se vrátili ze Dvora do Tanzanie a Rwandy. Patrně nejznámější jsou pak snahy safari parku o záchranu nosorožců bílých severních. Na světě jsou dnes známy už jen dvě samice těchto nosorožců a obě se narodily ve Dvoře.

Čtěte také

Chov divokých zvířat začal ve Dvoře Králové nad Labem přesně před 75. lety. Lidé mohli v novém zookoutku obdivovat například jezevce, lišky nebo sovy. Zvířat ale rychle přibývalo a brzy vznikl i pavilon exotické zvěře s opicemi nebo lvem jménem Rémus. Zoo se brzy stala oblíbeným cílem a druhým největším i nejnavštěvovanějším místem svého druhu v zemi.

Výjimečnost si dvorský safari park zachovává i dnes. Nikde jinde v Česku nemohou lidé obdivovat mezi jinými drily černolící, buvoly pralesní, gazely Thomsonovy či pávy konžské. Nikde v zemi neuvidí větší smečku lvů, za kterými se mohou vypravit vlastním autem nebo speciálním Afrika truckem.

Bez výletu do Dvora si neumí představit léto stovky tisíc Čechů a cizinců. Víc než patnáctka pavilonů a větších či menších krytých expozic, ojedinělá expozice kostí či největší stálá sbírka děl legendárního Zdeňka Buriana však stále více láká k návštěvě i po zbytek roku.

Spustit audio

Související