Rady, jak připravit zahradu na zimu

10. listopad 2018

Zahrádkáři mají před zimou plné ruce práce. Na co všechno by neměli zapomenout.

 

Okrasná zahrada

Svážeme vysoké okrasné trávy, aby se do nich nedostala voda. Trvalky stříhat nemusíme, v zimě na sněhu vypadají pěkně. Dovysadíme jarní cibuloviny. Růže ořežeme na jaře, ale teď jim otrháme šípky, které je vysilují.

Zeleninová zahrada

Ošetříme prázdné záhony (okopat, vyhnojit, tedy zarýt hnojivo – zelené, hnůj apod.), především tam, kam chceme příští rok dávat košťáloviny, rajčata, brambory. Pro příští rok promyslíme, kam co vysít a vysadit, aby byly pohromadě druhy, které sklízíme ve stejnou dobu. Na zimu můžeme vysít kmín nebo mrkev a petržel, semínka v zemi ztratí zábrany v klíčivosti a zelenina začne brzy na jaře růst.

Ovocná zahrada

Po opadu listí zkontrolujeme staré výsadby stromů, případné mumie, tedy moniliózní plody, sesbíráme a vyhodíme do komunálního odpadu nebo spálíme. Nově vysazené ovocné stromy ochráníme před okusem (pokud máme třeba děravý plot a do zahrady se nám můžou dostat zajíci) a hlídáme, aby byly mladé stromky dostatečně zalité.

Dřeviny

Dřeviny lze kácet (ovšem v některých případech musíte mít povolení, zjistěte si). V tomto období neprovádíme řez okrasných dřevin (probíhá dormance - přechodné zastavení nebo omezení fyziologických procesů).

Trávník

Trávník zbavíme plodů. Sekáme, aby měl před nástupem zimy výšku asi 4 centimetry, je to ideální výška, aby zimě dobře odolal. Trávník zbavíme také listí, třeba právě sekáním, nože sekačky listí nadrtí. Do kompostu pak můžeme dát i listí z ořešáku, které se nadrcené rozkládá stejnou dobu, jako třeba listí z jabloní, třešní apod.

A ještě nezapomeneme…

…uklidit zahradní nábytek, instalovat krmítko pro ptáky, zkontrolovat oplocení zahrady, plot obejít a vyspravit i malé otvory těsně nad zemí, čistíme a uklízíme zahradní náčiní, zazimujeme vodu (kohoutek ve zdi domu např.), vylijeme vodu z nádrží, vyčistíme skleníky.

 

Spustit audio