Rady Otců

21. leden 2007

S Novým rokem bývá zvykem přijímat dobrá předsevzetí. Lidé by se chtěli zbavit svých zlozvyků, napravit minulé chyby, zkrátka být lepší. Od prvního lednového dne uplynuly tři týdny, a tak snad dobré úmysly ještě většinou nevzaly zasvé. Jaký by ale člověk měl být? Jak by se měl chovat? Jak jednat? Věřící Židé nacházejí odpověď především v biblické Tóře a Talmudu. A právě z jednoho jeho traktátu nazvaného hebrejsky Avot, tedy Otcové, si nyní budeme číst. Od jeho napsání uplynuly téměř dva tisíce let. Nakolik je však živý, můžete posoudit i vy sami. Z hebrejského originálu text přeložil Bedřich Nosek.

Šim'on Spravedlivý byl jedním z posledních členů Velkého shromáždění. Říkal: Svět spočívá na třech věcech - na Tóře, na bohoslužbě a na konání skutků milosrdenství.

Od Šim'ona Spravedlivého přejal Antigonos ze Socho. Říkal: Nebuďte jako služebníci, kteří slouží pánovi pouze za mzdu, ale buďte jako ti služebníci, kteří na mzdu nečekají. A mějte v bázni nebesa.

Od nich přejali Jehošu'a ben Perachja a Nitaj z Arbely. Jehošu'a ben Perachja řekl: Opatři si učitele, získej si druha a posuzuj každého z jeho lepší stránky.

Nitaj z Arbely řekl: Drž se dále od špatného souseda a nespolčuj se s bezbožníkem. A nemysli si, že je možno vyhnout se trestu.

Šema'ja řekl: Měj v oblibě práci a oškliv si moc a nevyhledávej přátelství s vrchností.

Hilel řekl: Buď jedním z žáků Aharona, miluj mír a usiluj o mír, měj v lásce lidi a přiváděj je blíže k Tóře.

A také říkal: Jestliže já nejsem pro sebe, kdo je pro mě? A když jsem jenom pro sebe, co jsem? A jestliže ne nyní, pak kdy?

Raban Šim'on ben Gamli'el řekl: Svět existuje díky třem věcem: pravdě, soudu a míru, neboť je řečeno (Zacharjáš 8, 16): "Vynášejte ve svých branách pravdu a pokojný soud."

Rabi řekl: Jaká je správná cesta, kterou by si měl člověk zvolit? Každá, která je okrasou toho, co po ní kráčí, a která ho krášlí i před lidmi. A měj na zřeteli tři věci, a tak neupadneš do hříchu: věz, co je nad tebou - oko vidoucí a ucho slyšící a všechny tvé činy jsou zapisovány do knihy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.