Ragú ve staré francouzštině znamená povzbudit chuť. Krůtí ragú se zeleninou to zvládne hravě

Pokrm z nadrobno nakrájeného dušeného masa, vnitřností nebo výjimečně i zeleniny, to je ragú. Podává se s hustou pikantní omáčkou, která je výsledkem pomalého dušení. Název ragú pochází ze staré francouzštiny, sloveso „ragoûter“ lze přeložit jako povzbudit či nadchnout chuť.

Ragú se skvěle hodí do těstovin, ale samozřejmě si ho můžete dát jen tak. Stejně tak se nemusíte soustředit jen na maso, i vegetariánské verze stojí za vyzkoušení. Například houbové ragú je velká lahůdka. Ale ragú můžete připravit například i z lilku nebo z brokolice.

Vepřové ragú

Příprava krůtího ragú není náročná. Jedná se o kostky krůtího masa podušené doměkka. Skvěle ochucené kousky měkkého masa, které se vám rozpadá pod vidličkou. Milujeme ragú.

Suroviny:
500 g krůtích prsou, 2 cibule, 2 mrkve, 4 rajčata, 1 pórek, 1 zelenou papriku, 125 g kukuřičných zrn nebo mohou být i kukuřičky celé, lžíce sádla, provensálské koření, drůbeží bujón, sůl, pepř a petrželka

Postup:
Na sádle zpěňte drobně nakrájenou cibuli a mrkev. Když cibule zesklovatí, přidejte na kostky nakrájené krůtí maso, míchejte ho a opékejte, až se zatáhne.
Pak přidejte kostku bujónu, provensálské koření, sůl, pepř, na drobné kostičky nakrájená rajčata, podlijte vodou a duste zvolna asi 30 minut, dokud maso nezměkne.
Pak přidejte překrájené kukuřičky, na kousky nakrájený pórek, na kostičky nakrájenou papriku a zvolna vařte do změknutí zeleniny. Nakonec osolte podle chuti a vmíchejte nasekanou zelenou petrželku. Podávejte s vařenými těstovinami, rýží nebo bramborami.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.