Rakovina varlat? Prevence je jednoduchá, jen o ní vědět

10. červen 2015

O rakovině varlat se téměř nemluví. Muži se stydí a mnohdy ani netuší, jak se onemocnění projevuje a že postupuje velmi rychle. Proto vzniknul projekt Zdraví muže třetího tisíciletí. Snaží se veřejnost a hlavně dospívajícím klukům vysvětlit, že pravidelní samovyšetření jim může zachránit život.

Do Radioporadny Českého rozhlasu Pardubice dorazila trojice mužů. Michael Nebeský, který se o projekt stará. Spolu s ním do křesla pro hosty zasedli muži, které rakovina varlete zastihla nepřipravené. Všechno nakonec šťastně zvládli a teď o tom vypráví na přednáškách.

„Jezdíme po základních školách a děláme osvětovou kampaň, aby si mladí kluci uvědomili, že případné potíže je potřeba řešit včas," říká Michael Nebeský.

Zajímavé je, že existují masivní kampaně pro ženy, které upozorňují na nebezpečí rakoviny prsu. Ale o rakovině varlete se na veřejnosti mlčí. Když ale jeden z pacientů Michal Štěrba ležel po zákroku v nemocnici, nemohl najít na internetu nikde žádné informace, které by se týkaly právě tohoto problému. To byl jeden z impulzů, proč vůbec projekt Zdraví muže třetího tisíciletí vzniknul.

„Trochu jsme se ze začátku báli reakcí. Ale školáci na druhém stupni se ptají, píší nám dotazy a co je nejdůležitější, někteří z nich si zašli na vyšetření," uvádí Michael Nebeský.

Známý hokejista studentům vypráví svůj příběh

Setkání se studenty začíná povídáním urologa Michala Balíka. Potom přichází na řadu osobní příběhy mužů, které nemoc zaskočila nepřipravené a chtějí se o svou zkušenost podělit s ostatními. Jedním z nich je extraligový hokejový obránce týmu Mountfield Hradec Králové Peter Frühauf.

„Když před těmi dětmi stojí někdo, kdo si to reálně prožil, v tu chvíli zpozorní. Šok z toho, že před nimi stojí člověk s rakovinou, je postaví do pozoru," vysvětluje Peter Frühauf. Je lepší přijít k lékaři desetkrát zbytečně, než jednou pozdě. Příznakem je bulka nebo zvětšení nebo bolest varlete. „Vyšetření na urologické ambulanci trvá asi minutu a hned víte, na čem jste," říká Peter Frühauf.

Metastáze vznikají už po čtyřiceti dnech od vytvoření nádoru. Je lepší s návštěvou ordinace neváhat. Není na co čekat.

„Já osobně jsem nejprve nic nenahmatal. Ale měl jsem bolesti. Protože hraju hokej, připisoval jsem to nějakému úderu nebo vadě na výstroji. Nevšímal jsem si toho a byla to chyba," vzpomíná Peter Frühauf. Teprve po třech měsících potíží zašel k lékaři. Musel podstoupit chemoterapii a o varle přišel.

Čtěte také

Ročně na rakovinu varlete umřou stovky mladých Čechů, nemoc propuká nejčastěji mezi 18. a 40. rokem. Většina mužů podle aktuálního průzkumu, který zveřejnila Liga proti rakovině, o nemoci nikdy neslyšela, nečetla ani neprovádí samovyšetření, které se doporučuje dělat každý měsíc. Například při sprchování. Pokud se zhoubné bujení ve varleti objeví včas, mají pacienti devadesátiprocentní šanci na trvalé vyléčení.

Zasaď strom, postav dům, zploď syna

Protože rakovina varlete postihuje hlavně mladé muže, lékaři jim nabízejí možnost uchování spermatu. Sice se odebírá většinou jen jedno varle, ale ozařování mohou poškodit genetický materiál.

„Zašel jsem si do spermobanky a uložil své sperma," říká Peter Frühauf. Stejně tak to udělal i jeho soukmenovec z projektu Zdraví muže třetího tisíciletí Jiří Mašek. Dnes je šťastným otcem krásné a zdravé dcery. Pokud muž na plození nespěchá, stačí počkat dva roky. Poté se genetický materiál obnoví a má opět svoji kvalitu.

autor: PRO
Spustit audio