Rakušan: Uprchlíci český sociální systém nezneužívají. Až 77.000 Ukrajinců si v ČR našlo práci

20. červen 2022

Skoro 77.000 Ukrajinců, kteří museli do Česka uprchnout před ruskou invazí, si již našlo práci. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) to svědčí o tom, že uprchlíci do Česka nepřicházejí zneužívat sociální systém, ale že zde chtějí žít.

Rakušan to dnes řekl na tiskové konferenci k mezinárodnímu dni uprchlíků, který připadá na 20. června. Podle odhadu úřadů nyní pobývá v Česku asi 280.000 až 300.000 uprchlíků, převážně žen s dětmi. Za téměř čtyři měsíce trvání války dostalo v Česku víza dočasné ochrany 378.104 uprchlíků z Ukrajiny.

Čtěte také

"Toto číslo svědčí o tom, že lidé nepřicházejí zneužívat sociální systém, ale přicházejí sem žít a zahájit tady etapu svého životního příběhu. A všichni doufají, nebo drtivá většina z nich, že ta etapa skončí. Že v jejich zemi skončí válka," řekl Rakušan k počtu uprchlíků, kteří si našli práci.

Ministerstvo vnitra podle něj 69 neziskovým organizacím a Jihomoravskému kraji v dotacích zaměřených na uprchlíky s vízy dočasné ochrany vyplatilo 100 milionů korun, dalších 41 milionů korun získaly obce. "Neměli bychom nicméně polevovat v úsilí zajistit každému uprchlíkovi z Ukrajiny řádné a důstojné přijetí a umožnit mu získat v České republice příhodné místo k životu," uvedla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Na příchozí z Ukrajiny nelze podle zmocněnkyně vždy uplatňovat stejná pravidla jako na české občany, protože doma často o všechno přišli, neznají život a jazyk v ČR a nemají zde zázemí. Vymezila se proti rozlišování mezi uprchlíky na základě jejich rasy či jiných znaků. Některé skupiny uprchlíků sice podle ní představují pro české úřady výraznější výzvu, je však nutné hledat řešení. "Sama se snažím přispívat k řešení situace romských uprchlíků v Praze a Brně a věřím, že ve společném nasazení a spoluprací i tyto otázky úspěšně vyřešíme," dodala.

Podle Rakušana nyní začíná fungovat evropský jednotný informační systém, ve kterém bude možné hledat, zda uprchlík, který se zaregistroval v jednom ze států EU, reálně nežije v jiné zemi. K přehledu o tom, kde se uprchlíci nacházejí podle ministra pomohou i zápisy dětí do škol.

Česko se s uprchlickou krizí vyvolanou válkou na Ukrajině vyrovnalo víceméně dobře, uvedla Šimáčková Laurenčíková. "Česká společnost přistoupila k řešení uprchlické krize aktivně a solidárně, často s velkou obětavostí a vůlí pomoci," shrnula.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.