Rakytník – citroník severu a rostlina budoucnosti

22. listopad 2023

Je dost možné, že jste na svých procházkách už kolikrát minuli okrasný keř rakytníku řešetlákového. Víte ale, že pro denní doporučenou dávku vitamínu C stačí pouze jedna jeho oranžovožlutá bobule?

Plody rakytníku používali v medicíně už staré civilizace Indů, Číňanů, Mongolů, i obyvatelé Sibiře. Daří se mu totiž i v chladných klimatických podmínkách, proto se mu také někdy říká „sibiřský ananas“.

Říká se, že v době Alexandra Makedonského užívali vojáci rakytník nejen pro sebe k obnově sil, ale dávali ho i svým koňům, kteří měli díky obsahu oleje v rostlině lesklou srst.

Rakytník a nápoj z rakytníku

Plody rakytníku jsou ceněny pro velký obsah vitamínů C, A, B, E, F, D, K a rutinu, který zabraňuje rozkladu vitamínu C. To vysvětluje, proč si rakytník zachovává vitamín C i při sušení a tepelném zpracování.

Pravidelným užíváním rakytníku podpoříte svůj dobrý fyzický stav, činnost srdce i zdravou pokožku. Plody rakytníku jsou zdravé v jakékoliv úpravě. Připravuje se z nich čerstvá šťáva, džemy, sirupy, suší se, nebo se zpracovávají na olej, který má nejširší použití – navíc se v něm všechny zdraví prospěšné látky nacházejí ve vysoké koncentraci.

Rakytníkový olej je skvělý i zvenčí. Regeneruje pokožku a dodává jí pružnost, hojí rány a ekzémy, dokonce se osvědčil i při atopické dermatitidě. Můžete ho aplikovat na popáleniny i po opalování, na pokožku podrážděnou sluncem. Rychle zahojí popraskané ústní koutky, zjemní drsnou kůži na loktech nebo i na patách.

Spustit audio

Související

  • Ing. Ivan Jablonský - o rakytníku

    Už armáda Alexandra znala dobře rakytníkový keř. Vojáci baštili plody, jejich koně listy. Koně měli krásnou lesklou srst a vojáci sílu a energii. Rakytníkové keře d...

  • Zázrak jménem rakytník

    Rakytník je pro své pozitivní účinný využíván v léčitelství už po několik staletí. V současnosti se o něj zajímají i farmaceutické a kosmetické firmy, protože díky ...

  • Znáte rakytník?

    Ne nadarmo se o rakytníku říká, že je rostlinou budoucnosti. Plody rakytníku, kyselé bobulky oranžové barvy, skrývají nespočet vitamínů a dalších zdraví prospěšných...

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.