Rakytník obsahuje desetkrát víc vitamínu C než pomeranče
Radí vám nutriční poradkyně Jaroslava Pavlíčková z Fakultní nemocnice Hradec Králové.
Rakytník
Je to plodina, která je velice vhodná pro používání. Obsahuje vitamín C, i v produktech je uchován. Obsahuje dokonce desetkrát více vitamínu C než pomeranče.
Obsahuje antioxidanty, jako vitamín E, kyselinu listovou, která je velmi důležitá k vývoji plodu.
Těhotné ženy by měly rakytník používat, protože působí na srážlivost krve, obsahuje vitamíny skupiny B, které jsou velmi důležité pro centrální nervovou soustavu.
Rakytník má v sobě opravdu tolik vitamínů, že je vhodné, když si jej pořídit
Rakytník můžeme využít také v kuchyni: různé džemy, sirupy, můžeme ho vařit jako čaj.

Můžeme z něho připravit i likér, který má ale dlouhou dobu, než jej můžeme ochutnat. To znamená., že bobule naskládáme do čistého alkoholu a rok je necháme louhovat, ale přislazujeme.
Likér má tmavě hnědou barvu a příjemnou medovou chuť.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.