Recept na výborný chleba bez mouky má Martina Jandová pro ty, kteří chtějí zdravě hubnout

24. září 2019

Jak podchytit situaci a nenechat váhu rozjet příliš nahoru? To znamená, jak zastavit situaci kdy cítíme, že nám přibylo pár kilo navíc a přibývá tuk na břiše a na bocích. V čem děláme chybu?

Výživová poradkyně Bc. Martina Jandová v naší radioporadně tentokrát na téma: tipy a rady pro trvalé snížení váhy.

Existuje nějaký univerzál návod, když chceme sundat například 5 kilogramů váhy? Co vyzkoušet jíst, abychom si váhu dlouhodobě udrželi?

Základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě. Zapomeňte na slovo dieta, přejděte na nový životní styl.
Bc. Martina Jandová, výživová poradkyně

Martina Jandová se výživou zabývá skoro celý život. Hlavním důvodem je fakt, že do svých 13 let byla obézní dítě. Ještě teď má v živé paměti, jak je pro takové dítě nelehké obstát neustálému tlaku okolí a posměšky si nebrat k srdci.

Chleba upečený z vajíček, psyllia a tvrdého sýra od výživové poradkyně Bc. Martiny Jandové

V 7. třídě s nadbytečnými kily zatočila a váha během krátké doby ukazovala o 20 kilogramů méně. Zde si na vlastní kůži zkusila, že překročit hranici, mezi zdravým hubnutím a anorexií, je velice jednoduché.

Recept na chleba upečený z vajíček, psyllia a tvrdého sýra:

Potřebujeme pouze tři suroviny:
4 celá vajíčka, 100 gramů tvrdého sýra (stačí klasický eidam) a 4-5 lžic psyllia

Postup: Všechny tři suroviny rozmixujeme v sekáčku. Vajíčko se díky psylliu vsákne, takže vznikne hustější hmota. Tu vyklopíme na pečící papír a dáme zapéct do trouby zhruba na 30 minut asi při 200 stupních Celsia. A chléb je hotový!

Když si jej namažete čímkoliv, co máte rádi, budete mít záruku, že si doplníte správné množství bílkovin a zároveň si pochutnáte. Vyzkoušejte!

Dalším impulzem bylo těhotenství a následný poporodní stav, kdy Martina přemýšlela, co se sebou udělá. Ponořila se do studia všech možných odborných publikací, knih, časopisů, internetu. Zajímalo ji vše, co se týkalo zdravého stravování.

Certifikovaný výživový poradce Bc. Martina Jandová se výživou zabývá skoro celý život.

Těhotenstvím přibrala 17 kg, ale díky včasnému zařazení pohybu a nově získaným informacím ze zdravé výživy byla za 3 měsíce na své předporodní váze.

Jana Kudyvejsová a Bc. Martina Jandová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Zjistila, že každodenní pohyb a zdravé jídlo nedělá tělu žádný problém. Naopak, jiný životní styl ji začal bavit a vyhovuje jí mnohem víc než ten předešlý.

Švestkový koláč se šmakounem - ideální zdravé mlsání

Porce obsahuje: 596 kJ, sacharidy: 19 g, bílkoviny: 8 g, tuky: 3,8 g

Ingredience: Na korpus: 200 g namletych vloček (nasekaných v sekáčku), 200 g bílého jogurtu 3,5 % tuku, skořice, 2 vejce, 1 lžíce špaldového sirupu, medu, javorového sirupu (množství zvolit podle chuti),
1. vrstva: 100 g švestkového šmakouna, 250 g odtučněného tvarohu, 1 lžíce švestkových povidel (nebo jiného sladidla, množství podle chuti)
2. vrstva: 200 g nakrájených švestek (můžete přidat i více), skořice

Posypka: 50 g ovesných vloček, skořice, kokos, kakao, troška medu, lžíce kokosového oleje

Postup: Ovesné vločky vložíme společně s jogurtem do sekáčku a poté směs nalijeme do formy a tím vytvoříme korpus. Na korpus rozetřeme tvaroh s rozmixovaným šmakounem a povidly. Nahoru vkládáme nakrájené švestky a posypeme hrudkovitou posypkou (do sekáčku vložíme vločky, skořici, kokos, med a kokosový olej).
Pečeme na 180º asi 30 - 40 minut.

Dobrou chuť.

Jak by měl vypadat jeden den zdravého jídelníčku a jak ho v dalších dnech obměňovat? Kolikrát denně bychom měli jíst?

Celou radioporadnu s Bc. Martinou Jandovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související