Recept ze středověku: Zadušenina slepičí

Celé tři roky pátrání v archivech stály Moniku Feyfrlíkovou práce na její středověké kuchařce, která tak obsahuje v podstatě komplexní pohled na česku kuchyni 14. a 15. století.

„Každý z nich jsem vyzkoušela. A většinu z nich dokonce i v původním prostředí, ve středověké kuchyni nebo na ohni,“ říká Monika Feyfrlíková.

A jaké byly vlastně chutě středověkého člověka v českých zemích?

„Velmi se to lišilo podle společenského postavení. Například kuchyně chudých lidí se většinou skládala především s kaší. Například kaše obilná. Oblíbená ale napříč všemi vrstvami byla kaše hrachová, hrách byl tehdy v podstatě základní potravinou,“ říká autorka středověké kuchařky.

Podle ní ale prý není pravda, že by chudí lidé nikdy nejedli maso, jen ho bylo podstatně méně, než na stolech lidí bohatých. Ti měli ale výběr masa podstatně větší, než ho máme dnes.

Ostatně dokázali jíst i živočichy, které bychom dnes asi do úst nedali. Například oblíbeným pokrmem postních dnů, kdy se nesmělo jíst maso s výjimkou vodních živočichů, byl bobr, který byl také považován za vodního živočicha.

Monika Feyfrlíková nám ale ze své kuchařky vybrala recept sice na maso, ale pro dnešního člověka rozhodně běžnějšího. Jídlo je to prý velmi chutné a patří k těm nejoblíbenějším, které autorka sama také ráda doma připravuje. Je přímo z kuchyně pražského knihtiskaře Severina Mladšího.

Potřebujete:
1 slepice (může být i kuře)
400 g švestek
200 ml červeného vína
mletý zázvor
mletý hřebíček
šafrán
sádlo
med
sůl

Postup:
Nejprve upečte slepici a nechte ji vychladnout. Pak ji zbavte kůže, kostí a maso pokrájejte. Mezitím rozvařte omyté a na kostičky nakrájené švestky s červeným vínem na kaši. Směs proceďte přes cedník a přidáme kuřecí maso nakrájené na kostičky a podle chuti okořeníme zázvorem, hřebíčkem, šafránem. A podle chuti omastěte sádlem a dochuťte solí a medem.

Historická kuchyně, ve které vaří autorka Kuchařky pozdního středověku

Monika Feyfrlíková připravovala recept přímo v historické kuchyni. (Foto: Kuchařka pozdního středověku, nakl. Grada)

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.