Recepty nutriční terapeutky Jaroslavy Pavlíčkové
Rybízový koláč Těsto: 14 dkg másla, 10 dkg moučkového cukru, 4 žloutky, 30 dkg polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, polovina prášku do pečiva, rybíz Kokosový sníh: 6 bílků, 30 dkg moučkového cukru, 10 dkg kokosu, tuk a mouka nebo kokos na vysypání plechu Máslo, moučkový a vanilkový cukr a žloutky ušleháme, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a promícháme. Na vymazaný a vysypaný plech klademe malé bochánky těsta, které rozetřeme mokrou rukou a těsto hustě posypeme rybízem. Na rybíz rozetřeme kokosový sníh (z bílků ušleháme hustý sníh a lehce vmícháme moučkový cukr a kokos) a zvolna upečeme ve vyhřáté troubě.
Tvarohové kynuté knedlíky (34 - 36 ks)
Těsto:
1 tvaroh
4 dkg droždí
2 celá vejce
sůl
60 dkg hrubé mouky
mléko
meruňky
Všechny suroviny smícháme, rozředíme vlažným mlékem, vypracujeme těsto a necháme vykynout - neděláme kvásek! Vykynuté těsto přendáme na moukou posypaný vál, rozválíme a rozkrájíme na čtverce. Na každý čtverec dáme meruňku, zabalíme a necháme chvíli kynout. Knedlíky vaříme v mírně osolené vodě 3 a 3 minuty.
Litý borůvkový koláč
Těsto:
půl litru polohrubé mouky
čtvrt litru cukru
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
2 celá vejce
6 polévkových lžic oleje
čtvrt až půl litru mléka - i kyselé
borůvky
Všechny suroviny smícháme, vypracujeme těsto, které nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Povrch hustě posypeme borůvkami a pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů Celsia asi 30 - 40 minut.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.