Recepty podle Magdaleny Dobromily v odlehčené verzi
Kuchařka Taťána Řeháková bydlí v kraji, kde žila i známá buditelka Magdalena Dobromila Rettigová. Ctí její odkaz, vychází z jejích receptů, ale pokrmy nezahlcuje tučnou stravou, klasickým cukrem, ani moukou. V Radioporadně jsme nahlédli do kuchařky, kterou autorka nazvala S díky paní Dobromile.
Lidé by se podle Taťány Řehákové měli víc zamyslet nad tím, kolik sladkých limonád a cukrovinek za den spořádají. Není se co divit, že Češi patří mezi nejobéznější národy na světě. Na druhé straně ale pozor na extrémy. „Třeba údajně zdravé sójové maso - možná by vás udivilo, jakými procesy musí sója projít, než z ní vznikne sójové maso. Mnohem více živin má například čočka,“ radí Taťána Řeháková.
Bílý cukr také není nutný pro to, abyste si pochutnali na dobrém koláči. Stačí cukr vyměnit za čekankový sirup. Dá se sladit i stévií nebo lékořicí. Mouku můžete nahradit mandlovou drtí, ořechy, kokosem, pohankou nebo moukou s vysokým typovým číslem.
Co znamená vysoké typové číslo
Čím nižší typové číslo mouka má, tím více obsahuje lepku. Například hladká pšeničná mouka má typové číslo T 520, ale špaldová celozrnná mouka, kterou lze hladkou mouku v řadě receptů nahradit, má typové číslo T 1800. Taková mouka má řadu minerálních látek, železa, zinku i vitamínů.
Lahodný chleba bez mouky
Potřebujete:
10 dkg mandlové mouky, 10 dkg směsi vlašských ořechů, slunečnice a sezamu, 1 lžíce drceného kmínu, 20 dkg nízkotučného tvrdého sýru, půl prášku do pečiva, 5 vajec a sůl.
Postup:
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh, prášek do pečiva smícháme s rozmixovanými oříšky a mandlovou moukou, přidáme nastrouhaný sýr, kmín, žloutky a vše smícháme dohromady. Pečeme v silikonovém hřbetu na 180 stupňů Celsia asi 45 minut.
Polévka sedmi krás
Potřebujete:
středně velkou dýni hokkaido, sůl, tymián, zakysanou smetanu, sezamový olej
Postup:
Dýni Hokkaido vydlabeme a nakrájíme na kousky, které povaříme do měkka v osolené vodě. Část dužiny i se semínky povaříme, rozmixujeme a přes hustý cedník hmotu přepasíruji do hrnce, osolíme, přidáme čerstvý tymián, rozmixovanou uvařenou dužinu dýně, lžičku zakysané smetany a na závěr lžičku sezamového oleje. Polévku ozdobíme semínky, smetanou a pro připomenutí jejího velkého vitamínového významu zdobíme sedmikráskami. Polévka se semínky získá originální chuť a hlavně je obohacená o živiny, kterých jsou semínka plná.
Biskupský chlebíček bez mouky
Potřebujete:
100 g mandlové mouky, 100 g vlašských ořechů, 100 g rozinek namočených v rumu, 5 dkg čokolády se stévií, 4 dkg čekankového sirupu, 5 bílků, 3 lžíce červeného lyofilizovaného rybízu, vanilka, citronová kůra
Postup:
Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, přidáme všechny ostatní suroviny, lehce promícháme a nalijeme do silikonové formy. Pečeme na 180 stupňů asi 15 minut.
Vyklopíme a vychladlý chlebíček poléváme polevou z 85% čokolády se stévií.
Související
-
Bývalá učitelka tělocviku začala ve své cukrárně vyrábět zdravé sladkosti
Karolína Kapounová si splnila svůj dávný sen. Po letech ve školství se rozhodla pro radikální změnu. Z učitelky tělocviku se stala cukrářka.
-
Vařte s Katchabou. Jogurtové kostky bodnou nejen dětem
Že je možné projíst se ke štíhlosti, dokazuje foodblogerka přezdívaná Katchaba. Na sociálních sítích má čím dál větší ohlas a velký úspěch zaznamenala i na knižním trhu.
-
Zmrzlinový kornout bez lepku už není problém. Oběd ve školní jídelně ano
Při celiakii je jediným východiskem doživotní dodržování striktní bezlepkové diety. Zároveň je to velký zásah do naší peněženky a omezený výběr potravin.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.