Ředitel městských lesů: Odnášejte si odpadky a nezdravte nás jedním prstem

3. listopad 2020

Lidé v současné době vyrážejí do přírody víc než kdy jindy. A znát to je i na návštěvnosti Městských lesů Hradec Králové. „Mně to někdy přijde, že jsem jak v obchoďáku, ne v lese,“ říká ředitel Milan Zerzán.

„Lidí je víc než na jaře. A trochu negativně vnímají naši práci. Oni tam jdou z města do volného prostoru a my jim tam překážíme, takže začínají drobné střety a doufám, že opatření už nebudou trvat dlouho,“ říká Milan Zerzán. Podle něj jsou lesníci většinou introverti a pracovat do lesa šli proto, aby byli daleko od lidí, což teď není úplně možné.

„Nám nevadí lidé v lese. Ale byl bych radši, kdyby nás zdravili celou rukou a ne jedním prstem. Ti lidé nevědí, že tam děláme hodně práce a neuvědomují si, že bez nás by les nevypadal tak, jak vypadá,“ dodává Milan Zerzán. „Co bych apeloval, to jsou odpadky. To nás teď trápí nejvíc. My lesníci nejsme od toho, abychom sbírali po lidech nepořádek. Byl bych rád, kdyby si to odnášeli z lesa sami.“

Kapři i stromky budou

V lesích je stále co dělat a v současné době probíhá příprava na Vánoce. „Každý rok dodáváme zhruba 2000 vánočních stromků. Doufám, že nějaké stromky se budou prodávat. A to samé jsou ryby z rybníků. Máme asi 60 hektarů rybníků a 12 tun kaprů. Doufejme, že lidé si ho budou moci koupit jako dříve z kádí a nebude zaveden internetový prodej, to si moc neumím představit,“ říká Zerzán s tím, že ani tuto možnost úplně nevylučuje.

Snadný boj s kůrovcem

„Letošní rok byl hodně mokrý. U nás je les kůrovcem poškozený minimálně. Máme asi 10 až 15 druhů dřevin a smrk netvoří jádro. Takže les nebyl tolik napadán lýkožroutem. Letos jsme dokonce v předstihu, souše jsme zvládli zpracovat a les je teď na podzim krásný,“ pochvaluje si ředitel Milan Zerzán.

Čtěte také

I bez kůrovce je ale potřeba se o lesy starat a porost obnovovat. „Nemáme kůrovcové holiny, kde bychom museli vysadit desetitisíce nových stromků, my sázíme v řádu tisíců až pár desítek tisíc ročně. Takže si můžeme dovolit hrát s estetikou. Teď nám dodali zase hrušně, třešně jabloně, které budou tvořit aleje blízko obor. Plody by měly být užitečné pro zvířata žijící v lese,“ plánuje Milan Zerzán.

Co nového v lese

„Teď jsme postavili pětihektarovou oboru v Hoděšovicích pro jelena evropského,“ říká radostně Milan Zerzán o příbytku pro nového obyvatele lesů, kterým je poddruh karpatského jelena z Rumunska a dodává: „Přijel člověk ve staré rezavé dodávce, měl s sebou tři eura, navigace mu neukazovala vesnice, ale jen Hradec. A když startoval auto, tak musel nasadit klínový řemen, aby to rozjel. Jel 1200 kilometrů tam a zpět s tímhle autem a s jelenem.“

Než se nový přírůstek ukáže veřejnosti, chvilku to potrvá. „Dal bych mu tak tři neděle, než si zvykne na oboru. Musí si nové teritorium osahat a získat ho za své. Aklimatizuje se a pak tam bude chodit jak pán a bude se ukazovat.“

Spustit audio

Související