Rekonstrukce chrudimské Bohemie stojí na podzemním parkovišti

27. červen 2017

Kongresový sál, bowling, podzemní parkoviště, 43 milionů korun od Evropské unie. Velkorysou přestavbu chrudimského hotelu Bohemia před čtyřmi roky zarazila policejní razie. Od té doby staveniště zarůstá trávou. Noví majitelé sice slibují, že hotel zprovozní, od města ale chtějí mírnější podmínky. Problém je hlavně plánované parkoviště.

Kvůli přestavbě hotelu žalobci obvinili osm lidí a tři firmy, které přestavbu hotelu prováděly. Žalobce je vinil z pokusu o dotační podvod. Škoda měla vzniknout tak, že se některé práce sice vyúčtovaly, ale nakonec neprovedly nebo se používal levnější materiál namísto dražšího.

Jenže soudce rozhodl tak, že prokázaná škoda by byla jen přibližně milion korun. Tři obžalované a jednu firmu osvobodil, další dvě společnosti musí zaplatit peněžitý trest 300 tisíc korun a pěti lidem vyměřil podmíněné tresty 26 a 28 měsíců.

Čtěte také

Majitelům hotelu se nechce stavět drahé podzemní parkoviště. To byla původní podmínka a město majitelům přispělo tři čtvrtě milionu korun na přípravné práce. Stejně velkou částku po problémech radnice zmrazila. Vlastníci hotelu slibují, že ho otevřou už za rok, pokud se město spokojí s tím, že před hotelem bude jen klasické povrchové parkoviště pro padesát aut místo podzemního s dvojnásobnou kapacitou.

Dohoda se ale zatím nerýsuje. Chrudimská radnice nechce ustoupit a upozorňuje na to, že už teď je ve městě velký problém s parkováním a podzemní stání jsou jedna z cest, jak situaci zlepšit. Jednání by měla pokračovat zase po prázdninách.

autor: kop
Spustit audio