Renesanční vodárna nebo sušárna ovoce - poklady venkova Pardubického kraje

1. duben 2014

Inspiraci k výletům přináší nová mapa zaměřená na zajímavé vesnické stavby. Najdete v ní sušárny ovoce, ale třeba i vodní mlýny.

Hosté Jakuba Malého přišli představit „Mapu venkovských technických památek Pardubického kraje“. Je doplněná texty k jednotlivým stavbám. Rozsahem v podstatě jde o malou publikaci. Obdobná se stejným zaměřením zatím v republice podle informací našich hostů nikdy nevyšla.

Propagujeme opomíjené památky

„Vydávají se mapy k ryze technickým objektům včetně velkých průmyslových areálů. Ale ne aby to zahrnovalo tyto drobné stavby – pily, mlýny, kovárny a další,“ myslí si autor díla Radim Urbánek. „Většina turistů má zájem o objekty tohoto typu, ale ony nejsou dostatečně propagovány. Ani odborník si nemusí uvědomit, nakolik jsou hodnotné - kolika lidí se dotýkaly. Třeba do kovárny prostý člověk během života přišel mnohokrát. Zatímco do nějakého technického areálu nemusel přijít nikdy.“

Popisky k mapě venkovských technických památek Pardubického kraje

Navštivte třeba mlýn ze 16. století

Například u Chocně a Vysokého Mýta můžeme najít sušárny ovoce jako zástupce drobných staveb. Mezi nejstarší budovy v mapě patří renesanční vodárna v Srchu anebo nápis v Žumberku, případně vodní mlýn ve Vysokém Mýtě. Ten byl založený v roce 1541. Dodnes se dochovalo torzo větrného mlýna v Příkrakově u Ležáků.

Vznik mapy podpořil Pardubický kraj. „Venkovské technické památky patří mezi ohrožené. Zároveň pokračujeme v edici vydávání dalších map kraje. Vydali jsme už národní kulturní památky a moderní architekturu. Myslím si, že se velmi povedla, jak po grafické stránce, tak i po odborném textu,“ řekl Tomáš Slonka z Oddělení kultury a památkové péče Odboru školství a kultury Krajského úřadu Pardubického kraje. Zájemci ji mohou získat zdarma. Potřebné informace poskytne právě Krajský úřad.

Tomáš Slonka a Radim Urbánek

Při přípravě mapy kladl Urbánek a ostatní důraz na to, aby byl kraj pokrytý rovnoměrně. Nejméně památek najdeme na Pardubicku, což souvisí s velkou industrializací. Opačná situace byla na Chrudimsku a Orlickoústecku. Ani zdaleka nepředstavuje mapa úplný výčet, spíše reprezentativní výběr řemeslných-neprůmyslových staveb.

autor: MAL
Spustit audio