Řepy se urodilo víc než v minulých suchých letech, i přesto ale nejspíš půjde cena cukru nahoru

20. září 2021 10:01

Začala letošní řepná kampaň. Zemědělci sklidí a do cukrovarů po celém Česku navozí milióny tun cukrovky, které se letos podle samotných pěstitelů urodilo víc než bylo v posledních letech pravidlem.

Čtěte také

„Po posledních suchých letech bychom se měli letos vrátit někam na průměr 85 tun na hektar," říká Karel Novák z družstva Agrosem Stěžery na Královéhradecku.

Sklizeň řepy je stejně jako předtím u obilovin opožděná, na rozdíl od obilí, kterému ale pozdní sklizeň škodí, to ale u řepy není zásadní problém, popisuje Karel Novák.
„U řepy to zatím nezpůsobilo žádné komplikace. Naopak, tam má řepa spíše ještě šanci narůst, když jsou příznivé podmínky. Takže tam je to lepší."

Letošní řepná kampaň potrvá podle ředitele cukrovaru v Českém Meziříčí Petra Karkoše 126 dní a skončí 20. ledna. V Českém Meziříčí se za tu dobu chystají zpracovat kolem miliónu tun řepy, to je kolem osmi až devíti tisíc tun denně.

Čtěte také

„Je to určitě více než to bývá v suchých letech. Co se týče tonáže, tak se jedná o velice pěkný výsledek," srovnává Petr Karkoš.

Na polích je letos dostatek vláhy, což se sice zamlouvá zemědělcům, ale cukrovaru to přináší i komplikace.
„Dá se očekávat, že řepa bude do cukrovaru chodit opět více zahliněná, s větším množstvím minerálních příměsí. Bude to těžší na zpracování právě na onom vstupu do továrny."

Pokud jde o letošní řepnou kampaň, provází ji jeden problém.

Čtěte také

Cukrovaru v Českém Meziříčí se netýká, tam mají podle Petra Karkoše zaměstnanců dost, na samotnou sklizeň řepy ale chybí, potvrzuje Karel Novák ze stěžerského družstva.
„Lidé se shání špatně. Dokonce i zahraniční pracovníci, kteří nám přicházeli zejména z Ukrajiny pomáhat. Teď mají problém se sem dostat kvůli koronavirovým opatřením. Tedy největší problém je, že nejsou lidi."

Do konce řepné kampaně chybí ještě víc než čtyři měsíce, podle Petra Karkoše se ale už teď dá předpokládat, že cena cukru nezůstane na loňské úrovni.

„Ceny vstupů, tedy energií, plynu, práce a dalších záležitostí, celkem razantně rostou, takže se dá očekávat, že cena cukru na to zareaguje. A myslím si, že už reaguje. Ty doby, kdy se dal cukr pořídit v akcích někde pod 10 korun, už se moc neopakují," uzavírá ředitel cukrovaru v Českém Meziříčí na Rychnovsku Petr Karkoš.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související