Ricottové nočky s karamelovou omáčkou udělají radost všem, kteří jsou na sladké
Pravděpodobně znáte klasické noky z bramborového těsta. Ricotta je ale čerstvý sýr podobný tvarohu, který se vyrábí z kravského nebo kozího mléka. A my si z něj dnes uděláme nočky s karamelovou omáčkou. Mimochodem, věřili byste tomu, že už starověcí Římané vyráběli ricottu?
Ricotta (což doslovně znamená „převařený“) vzniká ze syrovátky, což je tekutina, která zůstane při výrobě běžných sýrů. Ricottový tvaroh, vzniklý po převaření a procedění, je bílý, lehce nasládlý a obsahuje zhruba 13 procent tuku. V této formě poněkud připomíná sýry typu cottage, je ale lehčí.
Stejně jako mascarpone je ricotta oblíbenou složkou italských dezertů a používá se do mnoha náplní.
Suroviny:
300 g ricotty, 200 g hladké mouky, 1 vejce, borůvky, maliny, jahody (sezónní ovoce), snítka máty
Na karamelovou omáčku:
150 g krupicového cukru, 200 ml smetany ke šlehání (33 %), 100 ml mléka
Postup:
Smíchejte ricottu, mouku a vejce a vypracujte těsto.
Do kastrolku dejte vařit vodu. Dvěma lžícemi vykrajujte nočky a vkládejte je do horké vody. Až vyplavou na povrch, jsou hotové.
V pánvi se silným dnem rozehřejte za stálého míchání cukr. Až se začne rozpouštět, přidejte smetanu a mléko. Míchejte a 2 minuty povařte.
Na talíři přelijte nočky karamelovou omáčkou. Ozdobte borůvkami, malinami a nakrájenými jahodami.
Ricotta se tedy používá i v receptech na těstoviny, calzone, stromboli, pizzu, manicotti, lasagne a ravioli.
Existují i varianty sušenek, které obsahují ricottu. Ricotta se dá třít do hladka a smíchat s cukrem, skořicí, jahodami a čokoládou a servírovat jako dezert.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.