Ricottové nočky s karamelovou omáčkou udělají radost všem, kteří jsou na sladké

Pravděpodobně znáte klasické noky z bramborového těsta. Ricotta je ale čerstvý sýr podobný tvarohu, který se vyrábí z kravského nebo kozího mléka. A my si z něj dnes uděláme nočky s karamelovou omáčkou. Mimochodem, věřili byste tomu, že už starověcí Římané vyráběli ricottu?

Ricotta (což doslovně znamená „převařený“) vzniká ze syrovátky, což je tekutina, která zůstane při výrobě běžných sýrů. Ricottový tvaroh, vzniklý po převaření a procedění, je bílý, lehce nasládlý a obsahuje zhruba 13 procent tuku. V této formě poněkud připomíná sýry typu cottage, je ale lehčí.

Stejně jako mascarpone je ricotta oblíbenou složkou italských dezertů a používá se do mnoha náplní.

Suroviny:
300 g ricotty, 200 g hladké mouky, 1 vejce, borůvky, maliny, jahody (sezónní ovoce), snítka máty

Na karamelovou omáčku:
150 g krupicového cukru, 200 ml smetany ke šlehání (33 %), 100 ml mléka

Postup:
Smíchejte ricottu, mouku a vejce a vypracujte těsto.
Do kastrolku dejte vařit vodu. Dvěma lžícemi vykrajujte nočky a vkládejte je do horké vody. Až vyplavou na povrch, jsou hotové.
V pánvi se silným dnem rozehřejte za stálého míchání cukr. Až se začne rozpouštět, přidejte smetanu a mléko. Míchejte a 2 minuty povařte.
Na talíři přelijte nočky karamelovou omáčkou. Ozdobte borůvkami, malinami a nakrájenými jahodami.

Ricotta se tedy používá i v receptech na těstoviny, calzone, stromboli, pizzu, manicotti, lasagne a ravioli.

Existují i varianty sušenek, které obsahují ricottu. Ricotta se dá třít do hladka a smíchat s cukrem, skořicí, jahodami a čokoládou a servírovat jako dezert.

Logo
autor: baj

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.

František Novotný, moderátor

setkani_2100x1400.jpg

Setkání s Karlem Čapkem

Koupit

Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.