Řidiči pozor, příští týden začíná přestavba křižovatky u Zámrsku

29. červenec 2021

Silničáři začnou příští týden přestavovat křižovatku silnic číslo I/35 a I/17 u Zámrsku. Místo klasického křížení tam nově bude kruhový objezd.

Velkou a dopravně složitou křižovatku dvou hlavních tahů u Zámrsku čeká přestavba na kruhový objezd. Práce by podle Ředitelství silnic a dálnic měly začít už příští týden. Řidiči se tak na silnici I/35 musí připravit na další komplikace.

Hlavním důvodem přestavby je dálnice D35. S dokončením a zprovozněním úseku až k obci Ostrov se počítá příští rok, ale navazující úsek k Vysokému Mýtu má být hotový až v roce 2027. Po tu dobu Ředitelství silnic a dálnic předpokládá možné zvýšení provozu na silnici I/17, která vede od Chrudimi, povedou na ní sjezdy z dálnice, a která se u Zámrsku napojuje na pětatřicítku.

V současnosti je to klasická křižovatka, kde ale často vznikají složité dopravní situace, hlavně při odbočování doleva.

15 tisíc vozidel denně

Křižovatka se dá označit za rizikové místo, podle dat Centra dopravního výzkumu se za posledních pět let stalo na této křižovatce přes dvacet dopravních nehod, některé i s velmi těžkým zraněním některého z účastníků nehody.

Čtěte také

Podle dat z celostátního sčítání v tomto úseku po silnici I/35 projede přes 15 tisíc vozidel denně a po I/17 skoro 6 tisíc, což je poměrně dost a navíc to jsou údaje z roku 2016, takže ta intenzita dopravy bude dnes pravděpodobně ještě vyšší.

Pro řidiče bude začátek stavebních prací znamenat jisté komplikace. Kruhový objezd se bude podle vyjádření ŘSD stavět na etapy a místo by po pětatřictítce mělo být vždy průjezdné staveništěm.

Počítá se ale s přibližně deseti dny, kde bude potřeba provoz částečně zastavit a pouštět vozidla kyvadlově. To je asi největší budoucí komplikace. Připojení silnice I/17 má být provedené provizorní přeložkou vozovky. Hotovo by podle ŘSD mělo být v polovině října.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související